eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A migránsválságról tárgyalt Kövér László francia partnereivel Párizsban

Az európai kérdések magyarországi vonatkozásairól, és elsősorban a migránskérdésről tárgyalt francia partnereivel kedden Kövér László, az Országgyűlés elnöke Párizsban.

A házelnököt Claude Bartolone, a francia nemzetgyűlés szocialista elnöke, majd Gérard Larcher, a szenátus jobboldali elnöke fogadta, akikkel áttekintették a kétoldalú parlamenti és kormányközi kapcsolatokat.

Kövér László az MTI-nek elmondta, hogy a magyarországi álláspont megértetése szempontjából "a látogatás a várakozásoknál is sikeresebbnek bizonyult".

A francia parlament alsóházában, a nemzetgyűlésben ellenzékben lévő, a felsőházban, a szenátusban pedig többségben lévő jobbközép politikusok arra hívták fel a házelnök figyelmét, hogy a migránsválság okán Magyarországról "karikaturisztikus kép" alakult ki a francia sajtóban, s ennek tisztázására is fontosnak tartják a közvetlen eszmecseréket egy ilyen közös európai problémáról.

Kövér László ismertette francia partnereivel az Orbán Viktor miniszterelnök által az Európai Tanács ülésén és az Európai Unió más fórumain felvetett javaslatokat, és elmondása szerint megpróbált "kulturális hátteret adni" annak az álláspontnak, amelyet Magyarország vall az európai kérdésekről, és amelyben eltér a tőlünk Nyugatabbra lévő, régebbi és nagyobb tagállamoktól, beleértve Franciaországot és Németországot is.

"Magyarország ugyanis eddig nem kényszerült rá és nem szeretne rákényszerülni arra, hogy a demográfiai problémáit külső forrásokból próbálja megoldani és így próbáljon megfelelni azon munkaerő-piaci igényeknek, amelyek a gazdaságból fakadnak" - hangsúlyozta Kövér László.

A házelnök megítélése szerint a magyar álláspontot megértéssel fogadták francia partnerei, valamint a parlament francia-magyar tagozatának bal- és jobboldali tagjai egyaránt.

"Abban egyet tudtunk érteni, hogy minden államnak joga van a saját érdekeit a közös megállapodások keretei között fenntartani, azt hangoztatni és azoknak megfelelően cselekedni" - mondta Kövér László. Hozzátette, hogy Magyarországon ezt szerencsére senki nem vonta kétségbe, miután "Magyarország a migrációs probléma kezelésében nagyon szigorúan betartott minden olyan nemzetközi kötelezettséget, amelyet önként vállalt". A házelnök példaként említette a genfi konvenciót, a schengeni, valamint a dublini egyezményt.

Kövér László és az Országgyűlés delegációja, Hoffmann Rózsa KDNP-s képviselő, a magyar-francia baráti tagozat elnöke és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodott Párizsban, ahol vasárnap és hétfőn az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 59. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseken vettek részt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×