eur:
392.77
usd:
366.59
bux:
66769.81
2024. április 26. péntek Ervin

Nem balesetveszélyes a 3-as metró - a nap hírei

Éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt Magyarország - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Féleredményt értek el az uniós tagállamok vezetői az Európai Tanács ülésén - fogalmazott a magyar miniszterelnök. A főpolgármester szerint nem balesetveszélyes a 3-as metró.

Éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt Magyarország - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a nemzetbiztonsági kabinet ülése után. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a határátkelőhelyek szigorított ellenőrzés mellett továbbra is működnek. Hozzátette: az intézkedéstől hasonló eredményt vár, mint korábban a szerb határszakaszon.

Féleredményt értek el az uniós tagállamok vezetői az Európai Tanács ülésén - fogalmazott a magyar miniszterelnök a péntek virradóra véget ért csúcstalálkozó után. Orbán Viktor elmondta: fontos lépést tettek afelé, hogy Törökországgal megállapodjanak, viszont nem döntöttek a görög-török határ lezárásáról.

Két választás között is közelebb kell vinni az emberek véleményét a kormányzáshoz - ezt tartja legfontosabb feladatának, a Miniszterelnöki Kabinetiroda leendő vezetője. Rogán Antal a parlament igazságügyi bizottságának ülésén azt mondta: a kabinetirodán létrejön majd a nemzeti konzultációs központ.

Kétéves átmeneti időszak után januártól szigorodnak a tőkekövetelmények a bankrendszerben. Az intézkedést az uniós szabályok alapján írja elő a jegybank a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások számára. A Magyar Nemzeti Bank hangsúlyozta: a magyar bankrendszer felkészült az unió által meghatározott követelmények teljesítésére.

Megkezdődött az új területalapú támogatás előlegének folyósítása a gazdák számára. A kifizetéseket Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter indította el egy törteli mintagazdaságban. Szintén pénteken indult el a nemzeti tejtámogatás előlegének kifizetése.

Meghirdeti a hitelprogramot a Földet a gazdáknak! programban az állami földrészletek megvásárlásának finanszírozására a Magyar Fejlesztési Bank. A pénzintézet tájékoztatása szerint a keretösszeg 150 milliárd forint. A kölcsönt forintban lehet felvenni, futamideje legfeljebb 20 év. A hitel legkisebb igénybe vehető összege 3 millió forint, és ügyfelenként nem haladhatja meg a 300 millió forintot.

A főpolgármester szerint nem balesetveszélyes a 3-as metró, ha az lenne, azonnal leállítanák. Tarlós István hangsúlyozta: jelentést kért a 3-as metró állapotáról. A BKV vezetése közölte: az eszközpark nagymértékben elhasználódott és a leggondosabb karbantartással sem lehet megelőzni a meghibásodásokat. Hozzátette: mindezek ellenére a szakmai felügyelet és a felelős cégvezetés határozottan kijelenti, hogy a 3-as metróvonal nem balesetveszélyes.

Pályázatot nyújtott be a Fővárosi Önkormányzat az Európa Sportfővárosa cím 2019-es elnyeréséért. Az illetékes nemzetközi bizottság 2001-ben hirdette meg először az Európa Sportfővárosa címet, a 2019-es pályázatban a magyar főváros Málagával verseng. A brüsszeli székhelyű testület október 26-a és 28-a között hirdeti ki a győztest.

Lezárult a Quaestor kötvények utáni kártalanítás a Befektető-védelmi Alapnál. A tőkepiaci törvénynek megfelelően több mint 31 ezer ügyfél kapta meg a részére járó összeget. Az intézmény mintegy 86 milliárd forintot adott át a kifizetésekben közreműködő OTP-nek.

Engedélyezte a Csányi Sándor által irányított vállalkozáscsoport irányításszerzését a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt felett a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság szerint az érintett piacokon nincs ok versenyaggályra.

A következő négy évben duplájára emelkedik a két gyermeket nevelők családi adókedvezménye - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: jelenleg havi 20.000 forint jóváírást kapnak a kétgyermekes szülők, 2019-re pedig ez az összeg már havi 40 ezer forint lesz, vagyis évente ötezer forinttal emelkedik majd az adókedvezmény. Az államtitkár hangsúlyozta: a családi adókedvezményt ma már a gyermeket nevelők 95 százaléka igénybe veheti.

Lezárult a nemzeti egészségügyi informatikai rendszer fejlesztési projektje. A program 2,1 milliárd forintos uniós támogatással valósult meg. Ónodi-Szűcs Zoltán kijelölt egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a projekt az egyik legfontosabb az egészségügy területén, hiszen egyrészt összehangolja az intézmények működését, másrészt egy olyan adatbázist kezel majd, amely a későbbi döntéseket alapozza meg. Hozzátette, a rendszer a későbbiekben azt is biztosítja majd, hogy a lakosság a betegadataihoz kellő biztonsággal hozzáférhessen.

Közös határozati javaslatot nyújtott be nyolc párt a gyermekéhezés megszüntetéséért az Országgyűlésben. Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke elmondta: a Nemzeti Minimum civil csoport kezdeményezte a lépést az Élelmezési Világnapon. Hozzátette: felkérik a kormányt arra: az év végéig dolgozzon ki olyan szabályozást, amellyel minden rászoruló gyermek és várandós nő számára biztosítható a napi egyszeri meleg étkezés az év minden napján. A dokumentumot a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, az Együtt, a PM és a Liberálisok politikusai írták alá.

Felbujtóként elkövetett emberölés miatt 10 év fegyházra ítélte Portik Tamást a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Törvényszék. A megismételt eljárásban a gyilkosságot elkövető másodrendű vádlott 9 évet kapott, a harmadrendű vádlottat, aki a vád szerint a helyszínre csalta az áldozatot, bizonyítottság hiányában felmentették. A vádlottak a megismételt eljárásban is tagadták bűnösségüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×