eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Felfüggesztette a jobbikos Kovács Béla mentelmi jogát az Európai Parlament - a nap hírei

A turizmust, a gyógyszergyártást és az élelmiszeripart említette a fejlesztendő ágazatok között a nemzetgazdasági miniszter. Nőtt az ország terrorfenyegetettsége- jelentette ki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke.

Felfüggesztette Kovács Béla mentelmi jogát az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése. Tavaly májusban derült ki, hogy a jobbikos európai parlamenti képviselő ellen feljelentést tett az Alkotmányvédelmi Hivatal, az ügyészség pedig kérte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését. Sajtóértesülések szerint a vádhatóság az unió intézményei elleni kémkedés gyanújával indokolta a kérést. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját, és azt, hogy kapcsolatban állt volna titkosszolgálatokkal.

A turizmust, a gyógyszergyártást és az élelmiszeripart említette a fejlesztendő ágazatok között a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Magyar Biztosítók Szövetsége konferenciáján azt mondta: ezek az ágazatok hamarosan hazai és uniós forrású munkahelyteremtő és kapacitásbővítő támogatásokra számíthatnak. A magyar gazdasággal kapcsolatban kifejtette: miután a személyi jövedelemadó 1 százalékponttal 15 százalékra csökken, 120 milliárd forinttal több pénz marad a lakosságnál.

Nőtt az ország terrorfenyegetettsége és emelkedett a migrációs hullám biztonsági kockázata - jelentette ki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke. A testület zárt ülésen hallgatta meg a szakmai szervezetek tájékoztatását, ami után Kósa Lajos elmondta: ha a horvát határszakaszon nem rendelik el a határzárat, akkor 600 ezer fölé is emelkedhet a Magyarországon áthaladó migránsok száma. Harangozó Tamás, a bizottság MSZP-s alelnöke úgy fogalmazott, hogy továbbra sincs közvetlen terrorfenyegetettség.

Óriási bevándorlási hullám indulhat meg Afrikából Európa felé, ha az európai közösség nem működik együtt a stabil afrikai országokkal - közölte Ghánai tárgyalásai után a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a Szaharától délre eső régióban mintegy 12 és fél millió belső menekült él. Hozzátette: Magyarország azt javasolja majd az Európai Bizottságnak, hogy a fejlesztési forrásokat kösse olyan feltételekhez Afrikában, amelyek nyomán csökkenhet a bevándorlási nyomás.

Összesen 50 rendőrt küld Szlovákia Magyarországra. A rendfenntartók a magyar-szerb határon szolgálatot teljesítő magyar kollégáknak segítenek. A pozsonyi kormány szerdán hagyta jóvá az erről szóló korábbi kétoldalú megállapodást. A szlovák rendőrök október 20-án érkeznek meg Magyarországra.

Németországban a konzervatív CDU-ból már 126 politikus írta alá a pártelnök-kancellár Angela Merkel menekültpolitikája ellen tiltakozó levelet. A Bild című lap online kiadásában azt írta: a levél aláírói szerint meg kell tagadni a belépést a határokon minden menedékkérőtől, akinek ügyében Németország nem illetékes. Ugyanakkor van egy másik levél is, amelynek aláírói kiállnak a kancellár menekültpolitikája mellett. A Tagesspiegel című berlini lap szerint ezt több mint 120-an szignálták.

Az egészségügyi alapellátás fejlesztését, valamint az orvosok és az ápolók elvándorlásának megállítását nevezte legfontosabb feladatának az új egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: az ágazat forrásigényét a teljes lakosságot felölelő állapotfelmérés után lehet meghatározni. Hozzátette: az elmúlt években már nem nőtt az elvándorlás, hanem stagnált, majd csökkent, de ez még mindig nem elég.

Az idén 9 és fél milliárd forintot használhatnak fel fejlesztésekre azok a települések, amelyek nem részesültek adósságkonszolidációban - jelentette be az önkormányzatokért felelős államtitkár. Pogácsás Tibor közölte: a települések belterületi utak, önkormányzati intézmények, településrendezési terv készítésére, és munkahelyteremtésre fordíthatják a forrást.

Augusztusban 6,2 százalékkal bővült az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző hónaphoz viszonyítva az ipari kibocsátás 2 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeznek az október 7-én közölt első becsléssel.

Jövő kedden kezdi tárgyalni a Quaestor-üggyel összefüggő indítványokat az Alkotmánybíróság. Bitskey Botond, a testület főtitkára elmondta: a testület magánszemélyek és pénzintézetek olyan beadványait vizsgálja, amelyek a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanításáról rendelkező áprilisban elfogadott törvényt támadják.

Jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Veolia Energia Magyarország Zrt. átvegye a GDF Sueztől a százhalombattai fűtőművet. Az ügylet sikeres zárása után a társaságcsoport újabb városban kapcsolódhat be a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőenergia előállításába. A százhalombattai fűtőmű megvételét még a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak is jóvá kell hagynia.

Mekkában az eddig ismertetett kétszerese, több mint 1.600 halottja lehet a szeptember 24-ei zarándoklaton történt tülekedésnek - közölte saját számításaira alapozott összesítését az AFP. A szaúdi hatóságok nem kommentálták a hírügynökség állítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×