eur:
394.22
usd:
370.38
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Simicskó: az új NATO-parancsnokság növelni fogja Magyarország biztonságát

A Magyarországon, Székesfehérváron létesítendő új NATO-parancsnokság úgy fogja növelni hazánk biztonságát, hogy közben nem jelent fenyegetést senkire nézve sem - hangsúlyozta Simicskó István honvédelmi miniszter a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli központjában tartott csütörtöki tanácskozás után.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI megkeresésére pénteken azt írta: a tagállamok védelmi vezetői megvitatták, hogy készenléti akcióterv keretében a NATO új biztonsági intézkedésekkel erősíti meg keleti tagállamait. Ennek keretében a miniszterek jóváhagyták a NATO Reagáló Erő (NRF) új koncepcióját, amelynek alapján az NRF létszáma az eddiginek a kétszeresére, mintegy negyvenezerre fog emelkedni. Ezenkívül az NRF keretein belül kialakítanak egy rendkívül magas készültségű, akár két nap alatt is bárhol bevethető összhaderőnemi köteléket is (VJTF).

A szövetséges védelmi miniszterek arról is döntöttek, hogy a Baltikumban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában már létrehozott, kisméretű NATO-parancsnokságokhoz hasonlóan Magyarországon és Szlovákiában is létrejön egy előretolt, mintegy negyvenfős vezetésirányítási elem (NFIU) - közölték.

A HM közleménye szerint Simicskó István azt mondta: a magyar NFIU (NATO parancsnoki központ) - amelyet Székesfehérváron fognak kialakítani - békeidőben nemzetközi katonai gyakorlatokat és kiképzéseket fog szervezni, válsághelyzetben pedig a Magyarország védelmét biztosító NATO-erők beérkezésének a koordinálása lesz a feladata. Simicskó István szerint a magyar NFIU létrehozása erősíti a NATO kollektív védelmét és fontos hiányt pótol, mivel az ország 1999-es NATO-csatlakozása óta még nem létesült Magyarországon NATO-parancsnoki elem - tették hozzá.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben jelentette be: "a Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészítéseként döntés született arról, hogy új parancsnoki és ellenőrzési struktúrákat hoznak létre Magyarországon és Szlovákiában".

Az MTI megkeresésére csütörtökön a székesfehérvári önkormányzat azt írta: a település polgármestere, Cser-Palkovics András (Fidesz) szerint a NATO parancsnoki központ jelentős presztízsértékkel bír a város számára. Az önkormányzati közlemény szerint a polgármester tájékoztatást kért a HM-től a városban létesülő parancsnokságról. Ebben felidézték: a tavalyi NATO-csúcson több keleti tagállam jelezte kérését, hogy a szövetség fordítson nagyobb figyelmet a keleti tagállamok biztonságára. E kérésre dolgozták ki a NATO előretolt vezetésirányítási törzselemének koncepcióját.

A HM-közlemény szerint Magyarország biztonságát növelő intézkedésről van szó, hiszen a kis befektetéssel létrejövő, a tervező-szervező munkát végző törzselem növelné az országvédelem hitelességét, és veszély esetén megkönnyítené az ország védelmét megerősítő NATO-csapatok érkezését. A negyventagú törzselem felét a különböző NATO-tagállamokból érkező katonák, a másik felét magyar honvédek adnák, ezzel a magyar katonák tapasztalatokat szereznének nemzetközi környezetben úgy, hogy az nem is járna olyan költségekkel, mint maga a külszolgálat. A tervek szerint a parancsnokság a Nagysándor József-laktanyában kap helyet.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×