eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kisebbségi kérdésekről tárgyalt Trócsányi László Pásztor Istvánnal

Kisebbségi kérdésekről és a kisebbségi nemzeti tanácsok kérdéséről tárgyalt hétfőn Újvidéken Trócsányi László igazságügy-miniszter Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnökével.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Trócsányi László kiemelte, hogy a Szerbiában működő nemzeti tanácsok közül a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács a legerősebb, hiszen ez képviseli az országban élő legnagyobb számú kisebbséget, a negyedmilliós magyarságot.

"Szót váltottunk arról, mennyire fontos, hogy egység alakuljon ki a VMSZ-en belül, egység legyen a Magyar Nemzeti Tanácsban, mert egy kisebbség csak akkor tud eredményt elérni, ha egység van, mert egységben az erő" - szögezte le a tárcavezető.

"Itt minden alap megvan erre" - tette hozzá.

Pásztor István elmondta, hogy a vajdasági magyar közösség gazdasági és szociális kérdései is szóba kerültek, illetve tárgyaltak Szerbia európai uniós tárgyalási folyamatáról. Kiemelte, hogy a tárgyalási fejezetek közül az igazságüggyel és a kisebbségi jogokkal foglalkozó fejezetek a tárgyalások elejétől a végéig nyitva lesznek, ezért ezek "örökzöld témák" lesznek a csatlakozásig.

A tárgyaláson kiemelt hangsúlyt fektettek a vajdasági magyarság oktatására, illetve a részarányos foglalkoztatás kérdésére, azaz arra, hogy a különböző kisebbségeket a részarányuknak megfelelő mértékben alkalmazzák a közszférában. Trócsányi László Újvidéken megtekintette az épülő Európa Kollégiumot, amelyben ősztől a magyar nyelvű felsőoktatásban részt vevő 400 diák kaphat szállást. Elhangzott, hogy az intézmény emellett közösségépítő és szakmai képzéseknek is helyet ad majd.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×