INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

Kisebbségi kérdésekről tárgyalt Trócsányi László Pásztor Istvánnal

InfoRádió / MTI

Kisebbségi kérdésekről és a kisebbségi nemzeti tanácsok kérdéséről tárgyalt hétfőn Újvidéken Trócsányi László igazságügy-miniszter Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnökével.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Trócsányi László kiemelte, hogy a Szerbiában működő nemzeti tanácsok közül a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács a legerősebb, hiszen ez képviseli az országban élő legnagyobb számú kisebbséget, a negyedmilliós magyarságot.

"Szót váltottunk arról, mennyire fontos, hogy egység alakuljon ki a VMSZ-en belül, egység legyen a Magyar Nemzeti Tanácsban, mert egy kisebbség csak akkor tud eredményt elérni, ha egység van, mert egységben az erő" - szögezte le a tárcavezető.

"Itt minden alap megvan erre" - tette hozzá.

Pásztor István elmondta, hogy a vajdasági magyar közösség gazdasági és szociális kérdései is szóba kerültek, illetve tárgyaltak Szerbia európai uniós tárgyalási folyamatáról. Kiemelte, hogy a tárgyalási fejezetek közül az igazságüggyel és a kisebbségi jogokkal foglalkozó fejezetek a tárgyalások elejétől a végéig nyitva lesznek, ezért ezek "örökzöld témák" lesznek a csatlakozásig.

A tárgyaláson kiemelt hangsúlyt fektettek a vajdasági magyarság oktatására, illetve a részarányos foglalkoztatás kérdésére, azaz arra, hogy a különböző kisebbségeket a részarányuknak megfelelő mértékben alkalmazzák a közszférában. Trócsányi László Újvidéken megtekintette az épülő Európa Kollégiumot, amelyben ősztől a magyar nyelvű felsőoktatásban részt vevő 400 diák kaphat szállást. Elhangzott, hogy az intézmény emellett közösségépítő és szakmai képzéseknek is helyet ad majd.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018