INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

KSH: 1,0 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak januárban

InfoRádió / MTI
Az ipari termelői árak 2015 januárjában átlagosan 1,0 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Ezen belül a belföldi értékesítés árai 4,4 százalékkal csökkentek, az exportértékesítési árak 0,9 százalékkal emelkedtek.

A feldolgozóipar belföldi értékesítési árai 5,1 százalékkal csökkentek, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 3,9 százalékkal estek vissza.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 6,2 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,3 százalékkal emelkedtek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig nem változtak az árak.

A feldolgozóipar exportértékesítési árai átlagosan 1,0 százalékkal nőttek. A villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 2,8 százalékkal csökkentek az árak.

Tavaly januárban az ipari termelői árak átlagosan 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál. Ezen belül a belföldi értékesítési árak 1,2 szzalékkal csökkentek, míg az export értékesítési árai 0,6 százalékkal nőttek a 2013. januárihoz képest.

A címlapról ajánljuk