eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az OTH jelentést kér a kórházaktól a szabad kapacitásokról

Az országos influenzajárvánnyal összefüggésben az országos tisztifőorvos körlevelet küldött a kórházak vezetőinek, illetve az Országos Mentőszolgálatnak, ebben folyamatos jelentést kér az üres intenzívágyak és a szabad lélegeztető gépek számáról.

Az MTI megkeresésére az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala csütörtökön adott tájékoztatása szerint a lépésre azért volt szükség, mert ha valamely szolgáltatótól olyan jelzés érkezik, hogy üres intenzív ágy vagy szabad lélegeztető gép hiányában az intenzív szakmai hátteret igénylő szakmákban nem tudja biztosítani folyamatos ellátást, az OTH a szabad kapacitások figyelembevételével jelöl ki másik ellátót a feladatra.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, ugyanakkor a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igényelhetnek. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek az idősebb korosztályok, a várandósok, a kisgyermekek és az alapbetegségük miatt rossz általános egészségi állapotú emberek.

Hozzátették, hogy az influenzavírus okozta fertőzés esetén az egyedi megbetegedés súlyosságát a beteg általános állapota és alapbetegségei határozzák meg. Ugyanaz a vírus, amely egy egészséges fiatalban viszonylag enyhe megbetegedést okoz, egy kisgyermekben, egy idős vagy alapbetegségben szenvedő emberben súlyos, életveszélyes állapotot okozhat. Ezért fontos, hogy a súlyos, szövődményes influenza megbetegedés szempontjából kockázati csoportba tartozók beoltassák magukat. Számukra Magyarországon ingyenes az oltás.

Az idei szezonra vonatkozó oltóanyag influenza A(H1N1) komponense megfelelő, hatékony védelmet biztosít ezen altípus okozta fertőzés ellen - írták.

A közleményben kitértek arra: az influenzával összefüggésbe hozható halálesetek számáról a korábbi évek adatgyűjtése alapján tudható, hogy például a 2009/2010. évi influenzajárvány idején 117, a 2010/2011-es influenzaszezonban pedig 89 ilyen eset történt. Ugyan az idei szezon adatai csak a halálozási jelentések feldolgozása után lesznek ismertek a Központi Statisztikai Hivatal összesítése alapján, az már most biztosan kijelenthető, hogy az influenza megbetegedést követő szövődmények miatt több beteg esetében is olyan súlyos állapot alakult ki, hogy nem lehetett őket megmenteni - az influenza az idén is már több áldozatot szedett Magyarországon.

Az elmúlt héten több mint 80 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez a szám ugyan kevesebb a megelőző hetinél, de még mindig nagyon magas - közölte az ÁNTSZ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×