eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megszüntetik a "barbár gányolást" az Országházban

Ötletpályázaton dőlhet el, hogyan építsék át a Kossuth téri metró-megálló fölé magasodó épületet - mondta az InfoRádiónak Wachsler Tamás, a tér felújítását célzó Steindl Imre-program vezetője. A témáról bővebben a csütörtökön este fél nyolctól az InfoRádió Parlamenti Patkó című műsorában hallhatnak.

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének egykori székházát nemrég sajátította ki az állam, az átépítés után képviselői irodák kaphatnak helyet az épületben és a tervek szerint akár egy alagút is összekötheti az ingatlant a Parlamenttel - mondta Wachsler Tamás.

Azt szinte biztosra vehetjük, hogy az épület homlokzatát lebontják, mert nagyon rossz állapotban van és magán viseli a hetvenes évek forma- és anyagkultúráját. "Azt, hogy milyen homlokzat kerül rá, akkor lehet csak megmondani, ha befejeződött ez az ötletpályázat, nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Az biztos, hogy - ha finoman fogalmazok - ennek az épületnek az esztétikai megítélése nem egyértelműen pozitív" - jegyezte meg a programvezető.

"Hiába lett kisebb az Országgyűlés, a profi működés miatt valamennyivel több iroda kell. Ha valaki végigsétál az Országházon, akkor a mai napig lehet olyan részeket találni, amelyekre a "barbár gányolás" kifejezést szoktam alkalmazni. Ezek az ötvenes években készültek, amikor nagyvonalú tereket elfalaztak, hogy kis irodákat alakíthassanak ki" - mondta Wachsler Tamás.

"Amikor az Országház külső rekonstrukciója befejeződött és kívülről régi fényében tündököl, akkor ezt a folyamatot végig kell vinni, belülről is vissza kell állítani a történelmi hűséget és a megfelelő esztétikai állapotot. Ennek olyan feltételei is vannak, hogy bizonyos olyan szervezeti egységeknek, amelyek most bent vannak a házban, nem kell, hogy ott legyenek. A harmadik szempont pedig az az erős törekvés, hogy az országgyűlési bizottságok az Országházban tudjanak működni. Ez most nem így van, sok bizottság a képviselőházban tevékenykedik" - fűzte hozzá a felújítás programvezetője.

"Szólnak érvek amellett, hogy legyen egy közvetlen földalatti kapcsolat, de a Kossuth tér rekonstrukciója közben véget ért, sajnos a kísérletezés lassabban ment, mint ahogy feltételeztük, ezért ezt jól meg kell gondolni" - tette hozzá Wachsler Tamás.

"Még csak most kezdjük összerakni a részletes ütemtervet, a becsléseim szerint az ötletpályázat, tervezés, engedélyeztetés, tenderek, stb. időigényét is figyelembe véve ez év végére, ősz derekára lehet építési engedélyünk, és azt követően lehet a kivitelezőt kiválasztani, tehát nagyjából egy év múlva kezdődhet el a kivitelezés, aztán bő egy év alatt készülhet el, tehát valamikor 2017 nyár végén, ősszel lehet kész" - emelte ki a programvezető.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×