eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György

Hazahozták Karády Katalin koporsóját - 25 éve történt

1990. február 18. vasárnap: Magyarország hamarosan az élre kerülhet a demokráciáért folyó versenyben, mert a választások után itt alakulhat meg Kelet-Európában elsőnek kormány teljesen a kommunisták nélkül - írta vasárnapi számában a New York Times. Az ipari vállalatoknak csupán egy negyede számít arra, hogy 1990-ben valamelyest kedvezőbben alakul a jövedelme.

Magyarország hamarosan az élre kerülhet a demokráciáért folyó versenyben, mert a választások után itt alakulhat meg Kelet-Európában elsőnek kormány teljesen a kommunisták nélkül - írta vasárnapi számában a New York Times. A lap kelet-európai helyzetképében rámutatott, hogy a választási harc a két ellenzéki párt, az MDF és az SZDSZ között dőlhet el. A New York Times szerint egyébként várhatóan egyik induló párt sem kap többséget, így koalíció alakulhat Magyarországon.

Az ipari vállalatoknak csupán egy negyede számít arra, hogy 1990-ben valamelyest kedvezőbben alakul a jövedelme. Megítélésük szerint termékeik belföldi értékesítése mintegy 7 százalékkal, a rubelelszámolású exportjuk csaknem 10 százalékkal csökken ebben az évben. Azt remélik viszont, hogy a
konvertibilis elszámolású exportjuk 22 százalékkal növekszik. Minderről Papanek Gábor, a Gazdaságkutató Intézet igazgatóhelyettese számolt be. Elmondta azt is, a vállalatok nem tervezik a termelés hatékonyságának növelését: változatlanul anyag- és energiaigényes termékeket kívánnak
eladni, pedig a szakértők szerint inkább a szellemi munkát igénylő termékek értékesítése lenne célravezető.

Gyulán, a nagyrománvárosi ortodox templomban vasárnap gyászistentiszteleten emlékeztek a romániai forradalom áldozataira. A Magyarországi Román Ortodox Egyház vezetője, Pavel Ardelean püspöki vikárius celebrálta a román nyelvű gyászmisét, a szertartásban közreműködött Anton Rudeanu, vajdahunyadi ortodox esperes. A gyulai istentiszteleten román nemzeti színű és gyászszalagokkal átkötött gyertyákat gyújtottak a hívek.

A PanAm légitársaság menetrendszerű járatával végleg hazatért Magyarországra az Egyesült Államokban elhunyt Karády Katalin. Bronzkoporsóba zárt földi maradványait hétfőn 11 órakor a budapesti Szent István Bazilikában ravatalozzák fel, ahol tisztelői leróhatják kegyeletüket, majd 13 órakor Szabó Géza kanonok celebrál gyászmisét. Ezt követően a halottat a Farkasréti Temetőbe kísérik. A pályatársak és a művészek nevében a színésztárs Pataki Jenő búcsúzik Karády Katalintól.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×