INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A Kúria szerint is megtévesztette a választókat Kész Zoltán

InfoRádió / MTI
A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint Kész Zoltán, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás baloldali pártok által támogatott független jelöltje valótlan tényállítással megtévesztette a választókat.

Az ügyben a Magyar Munkáspárt nyújtott be kifogást a Veszprém megyei 1-es számú választókerületi bizottsághoz. A kifogásban azt írták, Kész Zoltán egy február elsejei budapesti demonstráción a Parlament előtt egyebek mellett azt mondta: "tizenkét jelölt indul a választáson, a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztására készülő kalandorokkal állt fel a fideszes csapat". A Magyar Munkáspárt az elhangzott állítások bizonyítására egy linket jelölt meg, amelyet azonban az elsőfokú eljárásban nem sikerült megnyitni és a videót lejátszani, így a kifogást az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Az ügy fellebbezés nyomán került a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely múlt héten elmarasztalta Kész Zoltánt. A kifogást másodfokon tárgyaló NVB szerint a beadványozó megfelelő bizonyítékot mellékelt, hiszen az idézett szöveget is megküldte, valamint megjelölte, hogy az interneten hol érhető el. A testület határozatában azt állapította meg, hogy Kész Zoltán szavai nem véleménynyilvánításnak, hanem tényállításnak minősülnek, ezért a jelölt megsértette a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelveit.

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be Kész Zoltán, ebben többek között arra hivatkozott, véleményt fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy az ellenzéki szavazatok megosztása a Fidesz politikai érdekét szolgálja.

A Kúria szerint nem tévedett az NVB, amikor a kifogásban közölt linket érdemi elbírálásra alkalmasnak tekintette, és elegendőnek ítélte a bizonyítás lefolytatásához, hogy az internetre feltett videofelvételre hivatkozott a kifogásában a beadványozó.

A Kúria szerint nem lehet véleménynyilvánításnak tekinteni azt, hogy "a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben", a Kúria szerint ez egyértelmű tényállítás, és nem értékítélet. A Kúria szerint a "kamujelölt" még éppen takarhat értékítéletet, de a szövegkörnyezetben vizsgálva alkalmas a választók megtévesztésére, a jelöltek olyan színben feltüntetésére, hogy a Fidesz jelöltjei.

A Kúria szerint az NVB helyesen állapította meg, hogy tényállításokról volt szó, és ezért megalapozott volt a választási alapelvek sérelmének megállapítása is, ezért helybenhagyta az NVB határozatát.

A címlapról ajánljuk