INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ennyi ösztöndíjat kapnak a szakiskolai tanulók - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: bővíti a kormány a szakiskolai ösztöndíjrendszert. A Népszabadság arról ír, hogy a jövőben induló uniós közlekedésfejlesztési projektek megvalósításában vesz majd részt Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: bővíti a kormány a szakiskolai ösztöndíjrendszert, a következő tanévben így minden megyében több szakmában jár a havi 10 és 30 ezer forint közötti ösztöndíj a szakiskolai tanulóknak. A rendelet szerint a következő tanévtől az ösztöndíjjal támogatott hiányszakmák számát megyénként 10-ről 12-re emelik, így szeptembertől többek közt a cukrász, az útépítő, a vájár vagy a lovász szakmát tanuló fiatalok is számíthatnak támogatásra.

A Népszabadság arról ír, hogy a jövőben induló uniós közlekedésfejlesztési projektek megvalósításában vesz majd részt Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke, a fővárosi tanácsadói kör januárban leigazolt tagja, aki már most havi 800 ezer forintot kap tanácsaiért. A lap azt írja, a főváros évi 278 millió forintot fizet ki 34 tanácsadónak.

Az index összeállításából kiderül: disszidensek szerint nagyon is valódi az Észak-Koreai tetoválások legendája, ám abban főleg a katonák érintettek, akik több hazafias szlogenből és ábrából választhatnak. A nőkön azonban elítélik a tetoválások megjelenését.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Gripen vadászgépek bérletének költségvetési hatásai miatt a helikopterek beszerzésénél vélhetően óvakodik a kormány a lízingszerződés lehetőségétől. A lap emlékeztet: a Világgazdaság korábban úgy értesült: mivel a magyar helikopterflotta cseréjére nincs elkülönített összeg a költségvetésben, a kormány lízinggel finanszírozná majd a beszerzést.

A Népszabadság Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval készített interjút, aki öt éve játékvezetőként dolgozik, és akit az elnökség most megbízott a bírói bizottság irányításával. A lapnak azt mondta: jelenleg hiányzik a kommunikáció a játékvezetők és a klubok, de a bírók társadalmán belül is.

Az index összeállításából kiderül: bár 13 ezer forintért teljes értékű számítógépet készíteni még ma is kihívás, ám létezik egy gép, ami egy névjegykártya méretű, kis fogyasztású, hangtalan, és nem csak olcsó, de minden irodai igényt kielégít.

A Népszabadság a zuglói szociális védőhálóról készített összeállításából kiderül: a városrész szembeszáll a kormány társadalompolitikai logikájával, amikor kiterjeszti a szociális ellátásokat, és minimumjövedelmet állapít meg, az önkormányzat fejenként - súlyozva - 26 ezer forintra egészíti ki a háztartások jövedelmét.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: hosszú évek emelkedése után 2013-ban először csökkent a szociális segélyezésre fordított összeg. A segélyek egynegyedét Borsod-Abaúj Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizették ki. A lap által megszerzett adatok szerint minden negyedik magyar gyermek kap rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt.

A Napi.hu arról ír, hogy hiába állítottak le több olajfúrótornyot és kutat is az Egyesült Államokban az elmúlt időszakban, még ez sem elegendő ahhoz, hogy tartósan emelkedésnek induljon az olaj árfolyama. Az online gazdasági portál a Goldman Sachs elemzésére hivatkozva azt írja: a piacnak tartósan alacsony olajárra kell berendezkednie.

Kapcsolódó hang

Lapszemle 1.
 


Lapszemle 2.
 


Gazdasági lapszemle
 


A címlapról ajánljuk