INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Most még van esély az orosz-ukrán konfliktus békés rendezésére

Infostart / InfoRádió
A Kelet-Ukrajnában kialakult helyzetről és az egyre fokozódó fegyveres összecsapásokról tárgyalt a parlament külügyi bizottsága mai, évadnyitó zárt ülésén. A politikusok meghallgatták egyebek között az Információs Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat beszámolóját is.

A mostani egy olyan egyedülálló pillanat, amikor még van esély a békés rendezésre - mondta az szerdai német és francia közvetítéssel tervezett minszki orosz-ukrán béketárgyalásról Németh Zsolt, a Parlament külügyi bizottságának elnöke.

"Magyarország elkötelezett a békés és a politikai rendezés mellett, így Ukrajna felfegyverzése nem járható út. Nem járható út a katonai megoldás, nem lehet Oroszországot katonai értelemben ebben a konfliktusban legyőzni."

A béketervben szereplő azonnali tűzszünettel és az ország szuverenitásának és területi integritásának figyelembe vétele melletti alkotmányos reformmal, amely decentralizációhoz vezet, Budapest egyetért - mondta Németh Zsolt.

"Elemi érdeke a kárpátaljai magyar közösségnek is, hogy egy sikeres decentralizációs folyamat végbemenjen Ukrajnában."

Kárpátalja egyelőre a viszonylagos stabilitás szigete Ukrajnán belül - mondta a bizottsági elnök. A magyar állam odafigyel és támogatja a kárpátaljai magyar közösséget.

"Kiállunk a honosítás mellett és minden olyan megnyilvánulás, ami a kettős állampolgárságot megkérdőjelezi, még ha az az ukrán külügyminiszter részéről történik is, elfogadhatatlan."

Magyar Levente a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára azt mondta, Magyarország érdeke, és mindent megtesz azért, hogy a kárpátaljai magyarokat minél kisebb mértékben sújtsák a konfliktus következményei.

"Legfőbb üzenetünk a kárpátaljai magyarságot illetően az ukrán kormánynak az: elfogadhatatlannak tartunk minden olyan aránytalanságot, ami a besorozottak számában a magyarságot sújtaná. Jelenleg a gyakorlatban ilyet nem érzékelünk, azonban amennyiben ez bekövetkezik, a magyar diplomácia erre meg fogja tenni a szükséges lépéseket."

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, a kijevi parlament képviselője úgy fogalmazott, Ukrajnában háború dúl, s a konfliktus az egész térség biztonságát veszélyezteti.

"Nyilvánvaló, hogy az országban dúló gazdasági válság, a bizonytalanság, a létbizonytalanság, a háborús behívások a kárpátaljai magyarság megmaradását igen jelentős mértékben veszélyezteti."

Magyar Levente államtitkár újságírói kérdésre elmondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő látogatásának középpontjában a gazdasági kérdések, és első helyen a hosszú távú gázszállítások állnak, azonban megkerülhetetlen, hogy érdemben szó essék az ukrán helyzetről is. Amennyiben Ukrajnából a humanitárius katasztrófa miatt tömegek indulnak el Magyarország felé - mondta az államtitkár -, az más megítélés alá esne, mint a déli határ mentén az elmúlt időszakban megnövekedett illegális, gazdasági migráció.

Mesterházy Attila, a bizottság szocialista tagja azt mondta, szerinte nincs jelenleg Magyarországon migrációs nyomás, ez csupán egy politikai kommunikációs játszma része.

"És az is egy vicc, hogy különbséget teszünk a terhes anyák gazdasági bevándorlása és adott esetben egy más élethelyzetben, de hasonló nehézségekkel küzdő ország között.+

Mesterházy Attila szerint Vlagyimir Putyin magyarországi látogatása kimondottan és elsősorban Oroszország érdekeit szolgálja. A szocialisták azt kérik, a kormány fogalmazzon egyértelműen az ukrán konfliktus ügyében.

"Vannak mondatok, amiket ki kell mondani. Az egyik ilyen, hogy Oroszország agresszor állam."

A megfontoltság az helyes, de az nem egyenlő a pávatánccal - mondta a baloldali politikus a parlament külügyi bizottságának három órás ülést követően.

Hanganyag: Király István Dániel


A címlapról ajánljuk