eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Miért vényköteles nálunk a sürgősségi fogamzásgátló?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) több nőjogi szervezettel közösen nyílt levélben arra kéri az egészségügyért felelős államtitkárságot, hogy jelölje meg: az Európai Unió ajánlása ellenére milyen okok miatt nem látja biztonságosnak, hogy vény nélkül hozzáférhetővé váljon a sürgősségi fogamzásgátló tabletta.

A TASZ erről közleményben tájékoztatta kedden az MTI-t. A nyílt levelet aláírták a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a NANE Egyesület és a Patent Egyesület képviselői is.

Felidézték, hogy a Európai Gyógyszerügyi Hivatal (CHMP), valamint az Európai Bizottság is kiállt amellett, hogy vény nélkül elérhető legyen az ellaOne nevű esemény utáni fogamzásgátló tabletta. Ugyanakkor Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, a tabletta Magyarországon "betegbiztonsági kockázatok" miatt továbbra is vényköteles marad.

A tabletta 2009 óta szabadon használható az EU-ban és azóta széles körű információk állnak rendelkezésre az előnyökről és kockázatokról - tették hozzá, felvetve: érdemes megfontolni, hogy mi szolgálja jobban a nők egészségét, biztonságát és a későbbi gyermekvállalás elősegítését: egy idejében alkalmazott sürgősségi tabletta vagy egy esetleges nem kívánt terhesség művi megszakítása.

A közlemény kitér arra, hogy az EU 28 tagállamából 22-ben recept nélkül elérhető a tabletta; a bizottsági ajánlást követően még a nagyon szigorú abortuszpolitikát folytató Lengyelország kormánya is bejelentette, hogy feloldja a sürgősségi tabletta vénykötelességét.

Vagyis a kormány ismét szembe megy az európai gyakorlattal, ezzel kockáztatva a magyar nők biztonságát és egészségét - értékeli a TASZ.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×