eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Késik a kancellária-rendszer bevezetése

Kancellárok nélkül indult a tanév a felsőoktatásban. A kormány korábbi tervei szerint szeptember elsején már munkába kellett volna állniuk a kancellároknak, de a kiválasztási eljárás elhúzódása miatt valószínűleg csak októberben nevezik ki őket.

Idén módosult a felsőoktatási törvény, ennek egyik eleme a kancellária-rendszer. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere júliusban azt mondta: a változtatás célja, hogy megfelelő viszony alakuljon ki az egyetemi autonómia és a szervezeti menedzsment között.

"Biztosítani kell, hogy a több tízmilliárdos költségvetéssel bíró és több ezer dolgozót foglalkoztató intézmények valóban hatékonyan, megfelelő szakmaiság mellett működhessenek. Az egyes számú felelős a rektor, de a működés területe a kancellárhoz tartozik majd, aki nemcsak szakmai felügyeletet, de munkáltatói jogokat is gyakorol" - ismertette a miniszter.

A kancellárok feladata elsősorban az egyetemek gazdálkodásának felügyelete lesz, és az állami érdekek képviselete akár a rektor ellenében is. Közvetlen munkáltatójuk az emberi erőforrások minisztere, így a kifogásolt intézkedések ellen a rektorok is legfeljebb minisztériumi panasszal élhetnek. Palkovics László felsőoktatási államtitkár korábban az InfoRádió kérdésére elmondta: az kaphat ilyen megbízást, aki egyetemen vagy főiskolán, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban hároméves vezetői gyakorlattal és felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

A kormány tervei szerint a kancellária-rendszer szeptembertől indult volna. A Napi gazdaság szerint azonban a kiválasztási eljárás elhúzódott, az első fordulón 160-an jutottak túl, most jön a második forduló: egy meghallgatás a felsőoktatási államtitkárral. A nyertes 30 pályázót október közepére, vagy végére választhatják ki.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×