eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Budapesten állomásozik a RIVE, az Európát bejáró "mobil kulturális tér"

Budapesten, a Petőfi híd pesti hídfőjénél állomásozik szerda este a RIVE (Rivers of Europe) nemzetközi civil kezdeményezés, amelynek a hajóján kortárs művészeti alkotásokat és produkciókat láthat a közönség.

A projekt megalkotói négy évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni egy olyan nemzetközi kulturális tér létrehozásán, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Duna és a folyópart kulturális hasznosításának lehetőségeire, valamint hogy kapcsolatot teremtsen a folyó menti városok és települések között - hangzott el az akciót bemutató budapesti sajtótájékoztatón szerdán.

A RIVE fő célja, hogy kulturális perbeszédet kezdeményezzen Európa legkülönfélébb településeinek lakói között, hogy azok megoszthassák és kicserélhessék tapasztalataikat, tanulhassanak egymás múltjából - fejtette ki a helyszínen Petrányi Barna projektmenedzser. Kikötés után a hajón a folyóhoz kapcsolódó kortárs tánc- és zenei előadásokat, videó- és dizájninstallációkat mutatnak be a művészek.

Hozzátette: Európa kulturális sokszínűségét kihasználva az akcióba különböző művészeti ágak, más-más nemzetiségű képviselőit vonták be, akik augusztus végétől szeptember közepéig végighajóznak a Duna teljes hosszán. A munkafolyamat célja, hogy a művészek kapcsolatba kerüljenek a helyi közösségekkel, párbeszédet kezdeményezzenek velük a folyóval kapcsolatos tapasztalataikról, emlékeikről, és kulturális hasznosításának lehetőségeiről.

A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig tartó utazás során a hajó 35 nap alatt 1884 kilométert tesz meg, fedélzetén 25 művésszel, akik 8 különböző országból érkeznek és 9 különböző ország 33 városában több mint 40 előadást tartanak. Így - a szervezők becslése szerint - az akció során nagyjából 12 ezer emberrel kerülnek kapcsolatba.

A hajó augusztus 27-én érkezett Magyarországra, azóta állomásozott már Gönyűnél, Komáromnál, Esztergomnál, Visegrádnál, Budapest után pedig a hét folyamán Dunaújvárosba, Bajára, és Mohácsra megy tovább.

A projektben résztvevő 8 országból (Ausztria, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szerbia, Szlovákia és Olaszország) érkezett 25 művész előadása, egy éves közös munkájuk eredményét mutatja be. A felkészülés során a programban együttműködő országok partnerszervezetei feleltek egy-egy művészeti ág vezetéséért. Feladatuk az volt, hogy kialakítsanak egy olyan művészi koncepciót, amely utal a folyók kultúrákat összekötő funkciójára és valamilyen formában megjelenítik a vizet, mint alkotóelemet. Az előadások egyrészt a különböző régiók tapasztalatait, értékeit és válaszait, másrészt az egyes művészeti ágak értelmezéseit összegzi.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb réteget tudjon megszólítani a projekt, az esti előadások mellett napközben interaktív műhelyfoglalkozások, tánc- és zenei előadások, valamint kiállítások várják az érdeklődőket. Esténként fényvetítést is rendeznek; a hajó külső és belső megfestése, valamint a Duna vetítőfelületként való felhasználása, egyedi vizuális attrakcióvá is teszi a hajót.

A koordinátor elmondta, hogy a program egy konferenciával zárul majd, amelynek célja, hogy az elért eredményeket, tapasztalatokat bemutassák a Duna, és más folyók iránt érdeklődő kulturális és civil szervezeteknek. A találkozó egyben lehetőséget biztosít arra is, hogy újabb partnerek csatlakozásával a programot a következő években folytatni lehessen a megszerzett tapasztalatok felhasználásával.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×