eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Mi a sikeres gazdasági modell titka? - hetilapszemle

A Figyelő szerint a skandináv modell mintaértékű lehet a gazdaságban. A Heti Válaszban Mesterházy Attila úgy nyilatkozott: Victor Ponta román kormányfő a szocialista pártcsalád tagjaként vesz részt az MSZP rendezvényén.

A Figyelő a skandináv gazdasági modellről készített összeállításából kiderül: az északi államok hagyományos jóléti rendszereit a versengésen alapuló szisztéma váltotta fel. Dánia, Norvégia, Svédország és Finnország mind a jóléti, mind pedig a versenyképességi listák éllovasai. Svédországban például az államadósság a GDP 70 százalékáról 37-re mérséklődött, a 11 százalékos költségvetési hiány 0,3 százalék többletre változott. A siker kulcsaként sokan a versenyt és az újításokat említik, a magáncégek már az állammal is versenyezhetnek. A lapnak nyilatkozó svéd kereskedelmi miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország is tehetne többet a jó kapcsolatokért: Ewa Björling az elmúlt egy évben négyszer járt nálunk, míg magyar kormánydelegáció csupán egyszer járt Stockholmban.

A Heti Válasz Mesterházy Attilával készített interjút. Az MSZP elnöke elmondta: még a székelyzászló-ügy előtt hívta meg évértékelő beszédére Victor Ponta román miniszterelnököt. A szocialista pártvezető hibának tartja, hogy a jelenlegi magyar kormányzat bele akar szólni, kit válasszanak törvényes képviselőjüknek a határon túli magyarok, és azt is, hogy a kormány nem enged beleszólást a határon túlra szánt források elosztásába. A politikus gyűlöletkampánynak minősítette a Bajnai-Gyurcsány plakátokat, ugyanakkor pártja kormánytagokat ábrázoló plakátjaira azt mondja, ténykampány.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×