eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Módosította a költségvetést az Országgyűlés - a nap hírei

Az E.on ügylet miatt módosította az idei költségvetést az Országgyűlés. Már idén szükség van a gazdaság növekedési fordulatára a nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa szerint. A szociálpolitikai támogatás bővítését tervezi a kormány - értesült a Portfolio.hu. A nap legfontosabb hírei március 5-én.

Módosította az idei költségvetést az Országgyűlés, a változás értelmében az E.on gázüzletágának megvásárlásában az állami kezességvállalás az ár négy-ötöde, de legfeljebb 256 milliárd forint lett. A fejlesztési minisztérium szerint kedvezőbb helyzetet teremt az állam számára. A tárca azzal indokolja a változásokat, hogy azokkal az ügylet kezességvállalási szempontból megfelel az európai uniós kritériumoknak. A technikai pontosítás pedig lehetővé teszi, hogy az eladók jogutódjai is jogosultak legyenek a kezesség beváltására. A fejlesztési tárca szerint a módosítás nem veszélyezteti az idei költségvetési célok teljesülését.

Tartós gazdasági növekedés nélkül nem látja fenntarthatónak az eddigi gazdasági eredményeket a nemzetgazdasági miniszter-jelölt. Varga Mihály az InfoRádiónak azt mondta: a költségvetési korlátok között nem tartja elképzelhetőnek a bankadó megszüntetését. A miniszteri poszt várományosa a parlamenti bizottsági meghallgatások között arról is beszélt, hogy a pénztárgépek adóhivatali bekötése és az elektronikus útdíj-fizetési rendszer kiépítése körüli késlekedések miatt nem szükséges módosítani az idei költségvetést. A devizatartalékról azt mondta, hogy annak sorsáról a jegybank dönt, és nem lenne hiba, ha a stabilitás érdekében a tartalékot, vagy egy részét rubelben halmoznák fel, azaz nem csak egy valutára helyeznék a hangsúlyt.

A szociálpolitikai támogatás bővítését tervezi a kormány - értesült a Portfolio.hu. A gazdasági portál a birtokába került előterjesztés alapján azt írta: az állami támogatást már nemcsak új, de használt lakás megvásárlásához illetve bővítéséhez is igénybe lehetne venni. Az úgynevezett szocpolt és félszocpolt már egy gyermek után, sőt 60 négyzetméternél kisebb lakásra is igényelhetnék a családok. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által korábban jóváhagyott javaslat fontos eleme, hogy a támogatási összegeket a mostaninak legalább a kétszeresére emelnék.

Az orosz, a török vagy a dél-koreai piacon is elképzelhető magyar devizakötvény kibocsátás az idén, de még nincs döntés a devizanemről - mondta az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a Reuters-nek. Töröcskei István szerint kisösszegű, legfeljebb 200 millió dollár értékű kibocsátásokról lehet szó. Az adósságkezelő idei terve alapján másfél milliárd eurónyi értékesítésre lehet számítani.

A devizahitelesek helyzetéről kezdett egyeztetés újabb fordulójának elhalasztását kérte a Bankszövetség - jelentette be a pénzügyi jogok biztosa. Doubravszky György írásban vár választ a szervezettől arra, hogy miként lehet pontosítani a devizahitel fogalmát a folyósítás és a törlesztés pénzneme, valamint a tőkefedezet szempontjából. A Bankszövetség azzal indokolja halasztási kérését, hogy előkészítetlennek, ezért időhúzásnak látta a találkozót, de kész a további egyeztetésekre.

Segítséget nyújt az agrártárca a gazdáknak a penészes takarmány lecseréléséhez - közölte az élelmiszerlánc-biztonságért is felelős államtitkár. Kardeván Endre az Inforádióban a gazdák felelősségének nevezte, hogy szennyezett takarmányt ne etessenek az állatokkal. Az államtitkár hozzátette: az idén több probléma lesz az aflatoxinnal, mert a tavalyi szárazság miatt a betakarított kukoricatermés a szárítás hiánya miatt penészesebb lett.

Folyamatban van a Párbeszéd Magyarországért pártként való bejegyzése, de ez csak adminisztrációs lépés lesz, hiszen már most is pártként működnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szabó Tímea, a tömörülés társelnöke. Az ellenzéki együttműködésről szólva úgy fogalmazott, először az azonosságokat kell megkeresni, hogy teljesítsék a kormányváltás közös célját, és csak ezután lehet saját baloldali és zöld törekvéseikre koncentrálni. A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, Karácsony Gergely ezek közé sorolta a kisebb gazdálkodó egységekre épülő mezőgazdasági birtokszerkezetet, vagy a progresszívebb adórendszert.

A hallgatói szerződések ügyében adott magyar választ tanulmányozza az Európai Bizottság - közölte a szociális ügyekért felelős uniós biztos. Andor László egy budapesti fórumon emlékeztetett arra: ha egy helyi szabályozást a közösségi joggal ellentétesnek talál az unió, akkor Brüsszel magyarázatot kér az adott országtól. A biztos arról is beszélt, hogy uniós szinten bevezetik az úgynevezett ifjúsági garancia intézményét a pályakezdők megsegítésére. Ennek értelmében minden ország kötelezettséget vállal arra, hogy újabb tanulási vagy elhelyezkedési lehetőséget ajánl azoknak a 25 évnél fiatalabbaknak, akik az iskola befejezése után négy hónappal sem találnak munkát.

A nyilatkozatok hangnemének enyhülésére számít a magyar-román viszonyban a külügyminiszter. Martonyi János azután beszélt erről, hogy befejezte kétnapos látogatását Bukarestben. A magyar diplomácia irányítója az InfoRádióban közölte: abban állapodtak meg a román féllel, hogy lehetőleg nem a sajtóban üzennek egymásnak, függetlenül attól, hogy bizonyos ügyekben az alapvető elvi álláspontok különböznek. Hozzátette: a megbeszéléseken a székely zászló ügye mellett a nyelvhasználat és az oktatás kérdéseiről is tárgyaltak.

Lettország hivatalosan is kérte felvételét az eurózónába. A rigai kormányzat soron kívüli kérte az Európai Bizottságtól annak értékelését, hogy teljesíti-e a balti állam a közös valuta bevezetésének feltételeit. A gazdasági és monetáris ügyekért felelős uniós biztos szerint a bizottság és az Európai Központi Bank május végére, június elejére készíti el a jelentést, amely alapján a közösség pénzügyminiszterei döntenek majd az euró lettországi bevezetésről.

Nem kezdődhet meg a fővárosi Albert Stadion bontása, mert még nincs meg a közbeszerzési pályázat győztese. Így elmarad a létesítmény búcsúztatása is, ráadásul időközben kiderült, hogy a búcsúmeccsre meghívott Rapid Wiennek sem felelt volna meg az időpont. Az egyesület most új ellenfelet keres a zöld-fehér csapatnak. Az 1974-ben épült stadion bontására még nincs időpont, de a tervek szerint jövő ősszel már az új arénában játszhatna a csapat.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×