eur:
387
usd:
356.34
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Uniós eljárás a házi pálinkafőzés miatt - a nap hírei

Az uniós eljárás ellenére sem szigorítja a kormány a házi pálinkafőzés szabályait. A választásokig nem lesznek újabb változások a közigazgatásban. A Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja az ELTE hallgatói önkormányzatának listáját.

Nem tervezi a kormány a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását, és az uniós bíróság előtt is kész megvédeni álláspontját. A Nemzetgazdasági Minisztérium azután közölte ezt, hogy az Európai Bizottság bejelentette: az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt. Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, és az Európai Bizottság szerint a magyarországi mentesség nem esik az uniós szabályozás által megengedett határok közé.

A kormányzat letette a közigazgatás átalakításának alapjait, a további reformokkal azonban Navracsics Tibor szerint érdemes várni a választásokig. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a járási rendszer kialakításáról rendezett budapesti konferencián azt mondta: a kormánypártoknak újabb mandátumot kell kérniük a választóktól 2014-ben, más pártoknak pedig felhatalmazást a kormányzásra, ezért most még nem érdemes belefogni a közigazgatási reform olyan további feladataiba, amelyeket már nem tudnak megvalósítani ebben a ciklusban.

Megoldást keres a kormány az önkényuralmi jelképek használatának tilalmára, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette az erről szóló rendelkezést. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában ezt azzal indokolta, hogy az Alkotmánybíróság csak a hatályos büntető törvénykönyvi paragrafust semmisítette meg, míg a július 1-jén hatályba lépő kódex szó szerint megegyező rendelkezésével nem foglalkozott. Répássy Róbert emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság is bizonyos feltételek mellett büntethetőnek tartaná az önkényuralmi jelképek használatát.

A házelnök tesz javaslatot az LMP-frakció megszűnése miatt megüresedő jegyzői és bizottsági helyek betöltésére, miután a parlamenti pártoknak nem sikerült megállapodniuk a jelöltekről. Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke elmondta, Kövér László a jelölés előtt a független képviselőkkel is egyeztet. A házelnöki jelölés után akár már jövő hétfőn szavazhat a parlament az Országgyűlés új jegyzőjéről, valamint a bizottsági tisztviselőkről és tagokról.

Köszönetet mondott papi, hittudósi és egyházvezetői tevékenységéért XVI. Benedek pápának a köztársasági elnök. Áder János levelében úgy fogalmaz, államfőként és hívő emberként is mély megrendüléssel fogadta a pápa lemondásáról szóló döntését. Az államfő köszönetet mondott a katolikus egyházfőnek a keresztény egység és a vallásközi párbeszéd érdekében végzett szolgálatáért.

Elutasította a köznevelési és rendőrségi törvény egyes rendelkezései ellen benyújtott ombudsmani indítványokat az Alkotmánybíróság. A testület szerint nem sérti az alaptörvényt, hogy a gyermekeknek 3 éves koruktól kötelező óvodába járniuk és nem alkotmánysértő az iskolakerülő gyermekkorú diákkal szembeni rendőri intézkedés sem. Szabó Máté ombudsman azzal érvelt, hogy a kötelező óvodai nevelés korlátozza a szülőnek a nevelés megválasztásához való jogát.

Nem tett feljelentést az Állami Számvevőszék a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzésével összefüggésben. A szervezet a sajtóértesülésekre reagálva közölte: az ÁSZ csak jelzéssel élt az illetékes hatóságok felé. A Számvevőszék szerint a jegybank korábban törvénytelenül üzleti titkokat adott át több magyarországi pénzintézetről a Nemzetközi Valutaalapnak. A rendőrség hivatali visszaélés és gazdasági titok megsértésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A jegybank közölte: a sajtóból értesült nyomozásról, noha az ÁSZ elnöke korábban nem látott okot a büntetőfeljelentésre. A MNB hangsúlyozta: a Valutaalapnak történő adatszolgáltatással nem sértett banktitkot, és mindenben áll a nyomozóhatóságok rendelkezésére.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda az ELTE Hallgatói Önkormányzatának adatkezelésével kapcsolatban. Az egyetem azután fordult a rendőrséghez, hogy kiderült, lista készült a bölcsészkari gólyatáborba jelentkező új hallgatókról, akiket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemeztek.

Januárban 2 és fél milliárd forint volt az államháztartás hiánya, az önkormányzatok gazdálkodása nélkül számolva. Ez az érték az éves hiánycél 0,3 százaléka, és megegyezik az előzetesen kalkulált adattal.

Ausztriában újabb termékben, egy bécsi gyártó csomagolt kebabjában találtak lóhúst az élelmiszerellenőrök. Szlovákiában is találtak lóhúst, ott egy bolognai szósz árusítását tiltották meg. Eddig mintegy 10 országban vontak ki termékeket a forgalomból, noha szakemberek szerint a lóhússal fertőzött marhahúskészítmények nem jelentenek egészségügyi kockázatot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint Magyarországra nem érkezett a lóhúst tartalmazó fagyasztott készítményekből.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×