eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarország elfogadhatatlannak tartja az uniós források csökkentését - a nap hírei

Magyarország továbbra is elfogadhatatlannak tartja az uniós felzárkóztatási források csökkentését. Az oktatási államtitkárság szerint az idén nő a felsőoktatás rendelkezésére álló keret. Valamennyi állami tulajdonba került oktatási intézmény pedagógusa megkapta fizetését. A nap legfontosabb hírei február 4-én.

Magyarország továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy a mostanihoz képest több, mint harminc százalékkal kevesebb kohéziós forráshoz jusson az Európai Unió jövőre kezdődő költségvetési időszakában - közölte az uniós ügyekért felelős államtitkár. Győri Enikő az uniós állam- és kormányfők tanácskozását előkészítő brüsszeli miniszteri ülés után elmondta: azt a tájékoztatást kapták Herman Van Rompuy európai tanácsi elnöktől, hogy csak csütörtök délutánra, közvetlenül az uniós vezetőkők rendkívüli ülésének kezdetére készíti el legújabb középtávú költségvetési kerettervét.

A vidékfejlesztési miniszter szerint nem csökken az agrártámogatás az Európai Unió következő költségvetési ciklusában. Fazekas Sándor a tanyapedagógiai program első évét értékelő konferencián azt mondta: a forrásokat elsősorban a fenntarthatóságra fordítják majd, és a magyar tanyák is ezért juthatnak támogatáshoz.

A Magyarországnak járó uniós fejlesztési források megőrzését szorgalmazta Brüsszelben Bajnai Gordon. A volt kormányfő, a Haza és Haladás Egyesület elnöke közölte: uniós illetékesekkel - köztük Johannes Hahn regionális fejlesztési ügyekben illetékes biztossal - folytatott megbeszéléseket. A politikus arra figyelmeztetett, hogy a korábbi elképzelések alapján Magyarország mintegy kétezer milliárd forint fejlesztési pénzt is veszíthet az előző időszakhoz képest.

Valamennyi állami tulajdonba került oktatási intézmény pedagógusa megkapta fizetését - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke. Marekné Pintér Aranka az InfoRádióban elmondta: két hete abban állapodtak meg a Magyar Államkincstárral, hogy elsejei utalással, 4-ig lesz a pedagógusok számláján a bér.

Az oktatási államtitkárság szerint az idén nő a felsőoktatás rendelkezésére álló keret. A tájékoztatás alapján 47 milliárd forintos plusztámogatást jelent a PPP-beruházások kiváltására, az uniós pályázatok önrészének teljesítésére és a szállítói tartozások kiegyenlítésére szolgáló állami kötelezettségvállalás. Előzőleg a Magyar Rektori Konferencia azt közölte, hogy az elmúlt öt évben jelentősen csökkent a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása.

Kibővítené a nemzeti dohányboltok által árusítható termékek körét a kormány. Az Országgyűléshez benyújtott törvénymódosító javaslat alapján az üzletek szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának. A kabinet emellett megteremtené annak a lehetőségét, hogy az engedéllyel már rendelkező jogosult hamarabb, akár május 1. után megnyithassa dohányboltját.

A várt infláció mértékével megegyező, legalább 5,2 százalékos béremelést javasol erre az évre a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke elmondta: a tavalyi bértárgyalásokon nem jött létre országos bérajánlás, ez pedig több mint 20 éve nem fordult elő, és sok munkahelyen hátrányosan érinti a helyi bértárgyalásokat.

Szerdán literenként bruttó 5 forinttal emeli a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát a Mol, a gázolaj ára nem változik - értesült piaci forrásokból a Távirati Iroda. Az emeléssel a 95-ös benzinért átlagosan 433 forintot kell majd fizetni, a gázolaj átlagára 428 forint marad.

Elölről kezdik a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalását a Veszprémi Törvényszéken, mert változás történt a büntetőtanács összetételében. Szabó Györgyi tanácselnök közölte: a tavaly szeptembertől megtartott 26 tárgyalási nap mintegy tízezer oldalnyi iratanyagát kell újratárgyalni, a lényeges eljárási cselekmények megismétlésével együtt. Az ügyészség a 2010-ben bekövetkezett, tíz embert halálát okozó gátszakadás ügyében 15 emberrel szemben, köztük a cég több volt vezetője ellen emelt vádat.

Magyarországon 50 gyanúsítottja van a nemzetközi bundabotránynak. Németh Baján, a Készenléti Rendőrség kiemelt főnyomozója az öt ország együttműködésében működő nemzetközi nyomozócsoport hágai sajtótájékoztatón elmondta: 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének manipulálásával és fogadási csalásokkal gyanúsítják őket. Magyarországon három játékost és négy játékvezetőt vettek őrizetbe. Európában 380 mérkőzés volt érintett a bundabotrányban.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×