INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Helyi szinten kísérik figyelemmel az iskolák átvételét

InfoRádió / MTI
Elsősorban helyi szinten kísérik figyelemmel az iskolák államosítását, mert a problémákat ott lehet a leghatékonyabban megoldani, ahol születtek - mondta az oktatási államtitkár.

Hoffmann Rózsa változatlanul úgy látja, hogy a folyamat rendben zajlik, az átalakítás sikeres. Hoffmann Rózsa miután egyeztetett a pedagógusok sztrájkbizottságában résztvevő, és a megállapodást előző héten aláíró szakszervezetekkel, valamint két másik tömörüléssel, azt mondta, hogy a nyugdíjazás kérdésében próbálnak közös javaslatokat megfogalmazni a kormánynak. Háromezer körül van a kötelező nyugdíjazásban érintett pedagógusok száma - tette hozzá.

Jelezte, ha helyi, járási szinten nem sikerül megoldani a problémákat, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gazdasági elnökhelyettese, illetve a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke is bekapcsolódik a folyamatba.

A köznevelési megyei fejlesztési tervekkel kapcsolatos előkészítő munka már hétfőn folytatódik - tette hozzá egy másik tárgyalási témát érintve.

A nyugdíjazás kérdésében próbálnak közös javaslatokat megfogalmazni a kormány számára - mondta Hoffmann Rózsa. Az MTI kérdésére azt felelte: háromezer körül van a kötelező nyugdíjazásban érintett pedagógusok száma, pontos adatok a közeljövőben várhatók.

A jogi lehetőséget megteremtik, hogy a szaktantárgyak oktatását - akár nyugdíjasokkal - biztosítsák a jövőben is. Egy a nyár után aktuálissá váló kérdésről van szó, addig pedig megnyugtatóan rendezik ezt a területet - ígérte. Az állami fenntartásba vétel egyik fontos célja, hogy garantálják minden gyermek számára az azonos színvonalú képzést - fűzte hozzá.

Hoffmann Rózsa összegzése szerint "teljes békében és jó hangulatban" zajlott a tanácskozás, a munkacsoportszintű egyeztetéseket pedig már jövő héten folytatják.

A találkozón a PSZ, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete és a Munkástanácsok pedagógus szekciója vett részt.

Szabó Zsuzsa, a PSZ alelnöke elmondta: kardinális kérdésnek tekintik a nyugdíjas pedagógusok helyzetét. A kötelező feladatellátás sok esetben nélkülük nem valósítható meg - állapította meg.

Kitért arra, hogy miután a szakszervezeti tagok jelen vannak az egyes oktatási intézményekben, nem kérdéses, hogy a monitoringbizottság tevékenysége hatékony lesz-e. Így a végrehajtás, az átadás-átvétel teljes folyamatában jelen vannak - fűzte hozzá.

Szólt még arról, hogy munkaanyagot állítottak össze az előző héten aláírt megállapodásról, arról, hogyan kell a mindennapokban értelmezni, és ezt az anyagot minden intézményhez eljuttatják.

Hozzátette: a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete és a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete is jelezte, támogathatónak tartja a szakszervezetek által aláírt megállapodást.

A címlapról ajánljuk