eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Medián: a választók a Fideszt látják esélyesebbnek

A Medián felmérése szerint a választók a Fideszt látják esélyesebbnek arra, hogy megnyeri a választást. A közeljövőre és a várható tényleges időpontra is mérték az esélyeket. A lakosság csaknem háromnegyede (73 százaléka) ugyanakkor inkább negatívan ítéli meg a kabinet eddigi munkáját.

A választók a Fideszt látják esélyesebbnek arra, hogy megnyeri a választást - mondta az InfoRádiónak Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója.

Mind a Fidesz, mind az MSZP támogatottsága emelkedett az elmúlt időszakban, miközben az Együtt 2014 Mozgalom nem tudta megőrizni a megalakulásakor mutatott jelentős vonzerejét - írta a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a legfrissebb elemzésében, amelyet a HVG is közölt.

A január közepén készült, a cég honlapján közzétett felmérés szerint elsősorban a két nagy párt erőviszonyaiban észlelhető változás: a Fidesz és az MSZP is fokozatosan távolodik az októberi mélyponttól. A teljes népesség körében a Fidesz októberben 22 százalékon állt, most 27 százalékos a támogatottsága, az MSZP-t pedig októberben 10 százalék, most 16 százalék választaná.

A közvélemény-kutató az Együtt 2014 választói mozgalomról azt írta, valószínűleg a bizonytalanok közül szerzett hívei egy része bizonytalanodott el újra, januárra ugyanis megint nőtt a választani nem tudók vagy nem akarók aránya. A Medián kutatása alapján Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014 társalapítója a politikusok rangsorának negyedik helyén áll.

Csak Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül választva a szavazók 34 százaléka a jelenlegi kormányfőt, 32 százaléka pedig elődjét tartja alkalmasabbnak.

A politikusok népszerűségi rangsorát Áder János államfő vezeti, őt Varga Mihály, Pokorni Zoltán, Bajnai Gordon, Rogán Antal és Orbán Viktor követi. A rangsor végén Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár áll.

A Medián szerint a tavaly júniusi mélypont óta (13 százalék) valamelyest enyhült a lakosság pesszimizmusa, jelenleg a válaszadók 22 százaléka érzi úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok. Az elmúlt három hónapban kissé javult a kormány teljesítményének megítélése is - az elégedettség mutatója jelenleg 33 pontot tesz ki a százfokú skálán -, de az elmúlt egy évet áttekintve inkább stagnálás a jellemző.

Mindent egybevetve a lakosság csaknem háromnegyede (73 százalék, ezen belül a fideszesek 18 százaléka) inkább negatívan ítéli meg a kabinet eddigi munkáját - írta a közvélemény-kutató.

A felmérést január 11. és 15. között készítették az ország több mint száz településén véletlenszerűen kiválasztott ezer felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően plusz/mínusz 3-5 százalék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×