eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A hóhelyzet kezelését vizsgálja az ombudsman

Soron kívül, sürgősséggel lefolytatandó vizsgálatot indított az ombudsman a múlt hétfői rendkívüli budapesti hóhelyzet kezelésének, így a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) aznapi tevékenységének áttekintésére.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében arra hivatkozik, hogy a tapasztalatok szerint aznap a fővárosi közúti és tömegközlekedés gyakorlatilag lehetetlenné vált.

Felidézték: múlt hétfőn az ország Budapesttől nyugatra eső részét és a fővárost jelentős havazás érte el, amelynek következtében a fővárosi utak szinte járhatatlanná váltak. A havazás a tömegközlekedést is jelentősen megnehezítette, az autóbuszok bizonyos helyeket nem tudtak megközelíteni. Mindemellett a közúti közlekedésben is jelentős fennakadások voltak, a többi között a közutak nem megfelelő takarítása miatt.

Mindezek alapján, mivel nem zárható ki, hogy több, alapjoggal összefüggő visszásság történt - például a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jog, valamint a közlekedés szabadságának sérelme, a kialakult időjárási helyzet miatti balesetveszély kapcsán pedig a lehető legmagasabb testi és lelki egészséghez való jog sérelme - az alapvető jogok biztosa hivatalból elrendelte a kialakult helyzet vizsgálatát - írták.

Szabó Máté a törvényben biztosított legrövidebb határidő - 15 nap - megjelölésével megkereste a főpolgármestert, a BKK-t, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-t, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF) és az Országos Meteorológia Szolgálatot (OMSZ).

Az alapjogi biztos a Fővárosi Önkormányzattól és a BKK-tól egyebek mellett arra vár választ, hogy milyen intézkedéseket tettek a helyzet megelőzése és elhárítása érdekében, s általánosságban hogyan szervezik meg hasonló helyzetekben a tevékenységüket. Mindemellett a BKK-tól adatokat kért az ombudsman a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok téli gumikkal való felszereltségéről, valamint a közszolgáltatási szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének helyzetéről. Szabó Máté tájékoztatást kért az FKF Zrt.-től is az utak takarításának aznapi megszervezéséről, valamint az OMSZ-tól a kérdéses napra kiadott előrejelzésekről és az elmúlt évek hasonló időszakban jellemző időjárásáról

Az ombudsman vizsgálatának befejezése a közeljövőben várható - olvasható a közleményben.

Múlt hétfőn a fővárosban a közösségi közlekedésben a hajnali óráktól fennakadások voltak a havazás miatt. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója sajtótájékoztatón azt mondta, ennek oka az volt, hogy a reggeli csúcsidőben is folyamatosan havazott, a hókotró autók is elakadtak a dugókban, a váltókat pedig eltömítette a lehullott hó.

Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője az MTI-nek azt mondta, a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján kevesebb, legfeljebb öt centiméteres hóra számított a FKF Zrt. Reggel 6 órakor derült ki, hogy az előre jelzett öt centiméternél jóval több hó hullott az éjjel, így több járműre lesz szükség, ezért az összeset munkába állították. Hozzátette: nem biztos, hogy a teljes járműpark megbirkózott volna a hóval az éjjel, mert a sózás a folyamatos havazás miatt hatástalan volt.

Az Országos Meteorológia Szolgálat hétfő este közölte: vasárnap reggeli előrejelzésükben a főváros térségére a bizonytalan időjárási helyzet miatt még öt centiméter körüli friss hó mennyiséget vártak hétfő reggelig. Az újabb információk alapján azonban vasárnap délután frissítették előrejelzéseiket, amelyekben jelezték, hogy hétfő reggelig öt centimétert meghaladó hómennyiségre is számítani lehet. Vasárnap esti előrejelzésükben pedig már azt közölték, hogy akár 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×