eur:
389.53
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Példát mutatnak a Petőfi-díjasok

Miroslav Kusy szlovák filozófus, politológus, polgárjogi aktivista kapta idén a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenység elismerésére alapított kitüntetést, a Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport díját Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató adta át.

Schmidt Mária történész, a díjátadónak otthont adó Terror Háza Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy Miroslav Kusy szabadsághiányos korban választotta a szabadságot. Az egész életét arra tette fel, hogy a szabadság és az igazság mellett áll ki, és felemeli a szavát minden olyan helyzetben, amikor rá kell mutatni arra, hogy mi a méltányosság és a szabadság barátainak a feladata egy helyzet megoldásában - fejtette ki az InfoRádiónak adott interjúban.

A főigazgató szerint akik ezt a díjat eddig átvették, mind a bátrak közül valók voltak. Kusyt is állásvesztésre ítélték és börtönbe zárták a szabadságjogok melletti kiállása miatt a kommunizmus idején, zsarolták és fenyegették, mégsem tudták a szabadság ellenségeinek oldalára állítani - tette hozzá.

A Petőfi-díj eddigi díjazottjai mind olyan példát mutatnak nekünk, amire szükségünk van. Arra is szükség van, hogy néha megálljunk, fejet hajtsunk azok előtt, akik megérdemlik, és azt mondjuk: jó, hogy vannak olyan emberek is, akik szólnak helyettünk - fejtette ki Schmidt Mária.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója köszöntőjében megemlítette, Kusynak a szabadság a szívügye, ő "az az értelmiségi, akit nem ért el a demokráciafásultság". Arról is beszélt, hogy a közügyek befolyásolásának lehetősége nagyon korlátozott a térségben, ráadásul mindenki túlzottan is saját identitásáért küzd.

Anne Applebaum Kelet-Európa szakértő, történész, újságíró, a Petőfi-díj korábbi kitüntetettje kiemelte, hogy Kusy a rendszerváltás után is olyan ügyekért harcolt, amelyeket sokan lehetetlennek tartottak, ide tartozott a szlovákiai magyarok ügye, míg A. Nagy László, Szlovákia kisebbségi kormánybiztosa azt emelte ki, hogy a díjazott a szlovákokat szembesítette a hamis nemzettudattal, és a más népekkel való együttműködést állította filozófiája középpontjába, így lett a kisebbségek pártfogója.

Miroslav Kusy köszönő beszédében azt mondta: a díj névadója, Petőfi Sándor költő európai formátumú szabadságharcos volt, aki a polgári és a politikai szabadságjogokért küzdött. Megemlítette, hogy a pártállami rendszerben az ellenzéki közösségben találta meg az utat magyar polgártársaihoz, akik ugyanúgy gondolkodtak az akkori csehszlovákiai rezsimről, mint ő.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×