eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Így alakítaná át a felsőoktatást az MSZP

Ingyenessé tenné az első évet a felsőoktatásban a hallgatók számára az MSZP. Szanyi Tibor szocialista képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy üdvözli a rezsiköltségek csökkentését, ugyanakkor feltette a kérdést, hogy mindezt miből finanszírozza a kormány.

Az MSZP koncepciója szerint az első, úgynevezett szelekciós évet a költségvetés állná a felsőoktatásban, míg a folytatásban a tanulmányi eredmény alapján kellene fizetniük a hallgatóknak - közölte Szanyi Tibor. A szocialista politikus szerint egy év alatt kiderülne, hogy ki tanul jól és ki rosszul. Annál többet kellene fizetni, minél rosszabbul tanul a hallgató - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő szerint igazságos megoldás lett volna a fejlesztésirész-hozzájárulás, amit a 2008-as népszavazás elutasított.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt: üdvözli az áram és a gáz árának 10 százalékos, jövő évi csökkentését, de egyelőre nem látja, hogy ezt miből tudja finanszírozni az állam.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott: a rezsit nem lehet a tényleges energiaköltségek alá csökkenteni. A szolgáltatók közlése szerint évről-évre növekednek a veszteségeik, mert a beszerzési árak nőnek, míg az értékesítésnél ezt nem tudták érvényesíteni - emlékeztetett.

A politikus szerint a takarékosságra kellene helyezni a hangsúlyt, de a kormány nem indított ilyen programokat.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×