eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Rendőrök érkeztek a kormányhivatalban demonstráló diákokhoz

Elfoglalta a Csongrád megyei kormányhivatal emeletét a Szegedi Tudományegyetem három oktatója és negyven hallgatója, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái. A helyszínre érkező rendőrök azt állapították meg, hogy intézkedésre okot adó cselekmény nem történt - nyilatkozta az InfoRádiónak Török Márk, a szegedi EHÖK elnöke.

Elfoglalta a Csongrád megyei kormányhivatal emeletét a Szegedi Tudományegyetem három oktatója és negyven hallgatója, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái. A demonstrálók a Kormányablaknál kérnek magyarázatot az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek csökkentésére.

"A finanszírozott felsőoktatási helyek számának csökkentése miatt tiltakozunk a kormányhivatal épületének első emeletén, ami közforgalmú terület" - mondta az InfoRádió kérdésére Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. A hallgatók tárgyaltak az épület biztonsági igazgatójával és a kiérkező rendőrökkel is konzultáltak. A kiérkező rendőrök megállapították, hogy intézkedésre okot adó cselekmény nem történt - mondta Török.

Az épület vezetője a diákok jelenlétét tudomásul vette.

Török Márk kiemelte: a felsőoktatásban már nincs hová mozdulni, ha nem változik valami, akkor egyetemek bezárására és komoly elbocsátásokra lehet számítani. A felsőoktatásban nagy a kétségbeesés - tette hozzá.

A politikai pártok lehetőségeihez képest a hallgatók ereje kisebb, ezért kénytelenek a bejelentett közterületi demonstrációk eszközét alkalmazni. Emellett új stratégiára van szükség, ennek egyik eleme a szegedi akció. Ezeknek csak annyiban szabnak határt, hogy sem garázdaságban, sem pedig a testi épséget veszélyeztető dologban nem veszünk részt - nyilatkozta Török Márk.

Vendégek

A demonstráló hallgatók alapvető, alkotmányos jogukkal élnek, ezért a közt szolgáló hivatal vendégként tekint rájuk - mondta Polner Eörs, a kormányhivatal főigazgatója, miután munkatársaival bundáskenyeret és forró teát osztott a fiataloknak. A földön ülő, bokáiknál összeláncolt diákok matracokat és székeket is kaptak.

Polner Eörs közölte, a hivatal épületében reggel 8-tól este 8-ig van ügyfélfogadás, de 24 órás portaszolgálat üzemel, így a hallgatók a kormányablak zárását követően is maradhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×