eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Csörte a felsőoktatásról a parlamentben

Az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek megkurtítása az Országgyűlésben is szóba került.

Az LMP-s Schiffer András napirend előtti felszólalásában úgy látta, hogy a kormány megszorító politikája tandíjhoz vezetett, pedig a parlamenti képviselők jó része is csak azért ülhet az Országgyűlésben, mert élhetett az államilag finanszírozott jogi és gazdasági képzések lehetőségével.

"Mit mondott Orbán Viktor 2008-ban? A tandíj egész nemzedékeket is elzárhat a továbbtanulástól. Önök ezt megteszik. Azt mondta Orbán Viktor: akik szegények, nem fogják tudni megfizetni a tandíjat gyermekeik számára" - emelte ki a frakcióvezető, aki cinizmussal vádolta a kormányt. Hozzátette: a kabinet szembe megy a 2008-ban kinyilvánított népakarattal, becsapják azokat a választókat, akik a szociális népszavazás után fordultak a Fidesz felé.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár válaszában visszautasította a tandíj fogalmát, mivel azt mindenkinek kellene fizetnie már képzése alatt, a 2 százalékos kamatú Diákhitel II-vel azonban a hallgatók keresőképes korukra halaszthatják az önköltség megtérítését. Nem megszorítások vannak, hanem ésszerűség - emelte ki az államtitkár,

Arra, hogy Szegeden 40 fiatal elfoglalt egy kormányhivatalt a bejelentett módosítások miatt, a fideszes Pokorni Zoltán a parlament folyosóján azt mondta: meglep maga a foglalás híre, az, hogy tiltakoznak a diákok, ez nem meglepő, ez várható volt.

Túl durvának és túl gyorsnak érzem. Két hónappal a jelentkezés leadása előtt ilyen radikális lépést tenni nem bölcs - mondta a keretszámok csökkentéséről a fideszes politikus.

Pokorni Zoltán a tavalyi keretszámok fenntartására vonatkozó kérdésre csupán annyit mondott, hogy tavaly nem voltak ilyen tiltakozások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×