eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

További kiadáscsökkentések jöhetnek az IMF-megállapodás előtt - a nap hírei

További kiadáscsökkentő intézkedéseket is hozhat az IMF-megállapodás érdekében a kormány. Parlamenti vitanap összehívását kezdeményezi a köznevelési rendszer átalakítása miatt az MSZP. Három és fél milliárd forintos fejlesztést hajt végre szolnoki gyárában a Stadler.

A nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint további lehetőségek is vannak az állami kiadások csökkentésére. Varga Mihály az Indexnek azt mondta: a már nyilvánosságra került bürokráciacsökkentésen és a segélyezési plafonon túl a kormány más kiadásoldali intézkedésekben is gondolkodik a Nemzetközi Valutaalappal kötendő megállapodás érdekében. Hozzátette: ezeket előbb az IMF-fel vitatják meg, csak azután hozhatók nyilvánosságra. A miniszter a hírportálnak megerősítette, hogy a bankadót a Bankszövetséggel kötött megállapodásnak megfelelően jövőre a felére csökkentik, 2014-ben pedig megszüntetik. Varga Mihály úgy vélte, legkorábban az IMF éves közgyűlése, vagyis október 15-e után folytatódhatnak a tárgyalások.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormánynak a gazdasági növekedést segítő megállapodást kell kötnie a Valutaalappal. Rogán Antal úgy véli: a négy évvel ezelőtti egyezségre nem az államadósság visszafizetése, hanem egy bankmentőcsomag és a jegybank devizatartalékának növelése miatt volt szükség. A gazdasági bizottság elnöke a 2008-as IMF-megállapodás körülményeit megvitató ülést összegezve azt mondta: az akkori kormány előzőleg olyan gazdaságpolitikai hibákat követett el, amelyek elkerülhetetlenné tették a megegyezést, a kabinetnek ezért nem volt mérlegelési lehetősége. Simor András, a jegybank elnöke nemzeti érdeknek nevezte a 2008-ban kötött hitelmegállapodást, míg Veres János, aki pénzügyminiszterként írta alá a megállapodást úgy fogalmazott: szakmai körök nem kifogásolták az egyezséget, amelynek szükségességét a gazdasági körülményekkel, a finanszírozási gondokkal, az ország iránti bizalom helyreállításával, illetve a forint elleni spekuláció megállításával indokolta.

Parlamenti vitanap összehívását kezdeményezi a köznevelési rendszer átalakítása miatt az MSZP - közölte a párt elnöke. Mesterházy Attila azt mondta: a közoktatásban meglévő bizonytalanság ellehetetleníti az intézmények folyamatos működését, hiányoznak a világos végrehajtási utasítások, valamint a szükséges kormányzati és parlamenti döntések. Hozzátette: az ügyben egy eseti parlamenti vizsgálóbizottság felállítására is javaslatot tesznek, amelyben - mint fogalmazott - szakpolitikusok, szakszervezetek, tanárok és szülők képviselői tárgyalhatnák meg, hogy helyes-e a köznevelés átalakítása.

Az igazságügyi miniszter szerint nem közvetítésre, hanem megoldásra van szükség a Tobin-ügy rendezéséhez. Navracsics Tibor arra reagált, hogy az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének szóvivője azt mondta: a testület közvetítő szerepet játszhat az ügy rendezésében, összehozza egymással a feleket. Navracsics Tibor szerint az unió politikai nyomást gyakorolhatna, hogy a két magyar gyermeket 2000-ben elgázoló ír férfival, Francis Tobinnal szemben végre lehessen hajtani a jogerős, 3 év fogházbüntetést kiszabó magyar bírósági ítéletet.

Az alapvető jogok biztosa szerint gyengülnek az ügyvédi autonómia garanciái. Szabó Máté erről az ügyvédi karral kapcsolatos projektjét lezáró tájékoztatón beszélt. Az ombudsman úgy vélte: a túl intenzív jogalkotás aránytalanságokhoz, gyengülő garanciákhoz vezet.

A minőség sajátos elbánást igényel - ezt válaszolta a miniszterelnök azoknak a táncművészeknek, akik levélben tiltakoztak, mert a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos kormányzati támogatást kap, miközben az összes független táncegyüttes működésére idén kevesebb mint 212 millió forint jut. Orbán Viktor arra kérte a művészeket: méltányolják, hogy a kormány az életművükkel kiemelkedőt alkotó, az országot a világ élvonalába emelő egyéniségeket különösen is elismeri. A tiltakozó művészek, köztük több jelentős társulat vezetője, hangsúlyozták, hogy nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérik, csupán szeretnék, ha a törvényben előírt jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformán kötelezőek lennének.

150 ezer roma egészségügyi szűrését tűzték ki célul a kormány és az Országos Roma Önkormányzat között létrejött keretmegállapodásban. Páva Hanna, egészségügyi koordinációért is felelős helyettes államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendezvényén azt mondta: a hátrányos helyzetűek egészségi állapotának javításáért jövőre célzott programokat indítanak.

Mintegy 3 és fél milliárd forintos fejlesztést hajt végre szolnoki gyárában a Stadler Rail Csoport. A svájci központú vasúti járműgyártó vállalat egy új tevékenységet meghonosító és teljesítménynövelő beruházást valósít meg. A fejlesztéssel mintegy 230 új munkahely jön létre a szolnoki gyárban.

Előzetes megállapodást kötött a Siemensszel a főváros a 4-es metró szerelvényeinek késedelméből származó kár- és kötbérigény ügyében. Tarlós István főpolgármester azt mondta: az egyeztetéseknél a társaság 70 millió eurós követelését sikerült 30 millió euróra csökkenteni, emellett megállapodtak az ütemezésben és rögzítették a szállítási véghatáridőt.

62 éves korában elhunyt Verók István szocialista politikus, aki 2002 és 2010 között, polgármesterként két cikluson át vezette Terézvárost. Verók István a 2002-es választások előtt tagja volt a terézvárosi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának, és a Budapesti Kereskedelmi Kamara vezetésében is tevékenykedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×