eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ellentétes véleményeket hallott a Magyarországra küldött vizsgálóbizottság

Juan Fernando López Aguilar (szocialista) és Rui Tavares (zöldpárti) európai parlamenti (EP-) képviselő szerint nagyon hasznos, sikeres és informatív tárgyalásokat folytattak Budapesten; az elmúlt három napban a közelmúltbeli jogi változásokról tájékozódtak, következtetéseket azonban egyelőre nem vonhatnak le a magyarországi helyzetről.

Az EP állampolgári jogi szakbizottságának küldöttsége hétfőn érkezett Budapestre, hogy tájékozódjon a magyarországi jogi változásokról. A látogatás végén, szerdán sajtótájékoztatót tartott a delegációt vezető spanyol Juan Fernando López Aguilar, a szakbizottság elnöke és a portugál Rui Tavares jelentéstevő.

Juan Fernando López Aguilar kifejtette: a hatalmi ágak szétválasztását vizsgálták egyebek mellett az igazságszolgáltatással, az adatvédelmi hatósággal, a média- és sajtószabadsággal kapcsolatban. Hasznos párbeszédet folytattak a kormányzati és közigazgatási szervekkel, a parlamenti pártokkal, civilekkel és szakértőkkel - mondta. Hozzáfűzte: gyakran ellentétes véleményeket hallottak.

A képviselő hangsúlyozta: nem egy külföldi intézményt, egy idegen hatalom parlamentjét képviselik, hanem az Európai Parlamentet, amelyet az európaiak, így a magyarok is választottak. Felhatalmazásukból adódóan budapesti tartózkodásuk alatt kérdéseket tettek fel, és válaszokat vártak minden tárgyalópartnerüktől, majd visszatérve Brüsszelbe ezek alapján jelentést írnak - közölte.

Rui Tavares kiemelte, céljuk, hogy objektíven, átlátható és kiegyensúlyozott módon készítsék el jelentésüket. Kérdésre válaszolva ugyanakkor azt mondta, a dokumentum elkészítésének nincs pontos határideje.

A delegációban minden politikai pártcsalád helyet kapott, de a képviselőknek fel kell függeszteniük a pártkötődésüket, amikor ilyen vizsgálatokat végeznek, objektívnek kell lenniük - fogalmazott. Hozzáfűzte: az EP általános gyakorlatának megfelelően magyar EP-képviselők nem lehettek a delegáció tagjai. Nem volt részrehajló tárgyalópartnereik listája, igyekeztek minden felet és a függetleneket is meghallgatni - reagált egy kérdésre.

Gál Kinga (Fidesz) néppárti képviselő, aki ugyancsak tagja az EP bizottságának, a sajtótájékoztató után az MTI-nek azt mondta: elfogadhatatlan, hogy kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben; az EP korábban az országot elítélő határozatot fogadott el, most pedig vizsgálóbizottságot küldött Magyarországra. A többi tagállamra ugyanakkor nem terjesztenek ki hasonló vizsgálatot, például Románia esetében a szocialista és a liberális frakciók nyomására határozatot sem fogadtak el - tette hozzá.

Hétfőtől szerdáig Magyarországon tartózkodott az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságának küldöttsége, a delegáció nyolc tagja mások mellett miniszterekkel, a parlamenti frakciók vezetőivel, az igazságszolgáltatás és a civil társadalom képviselőivel találkozott.

Az EP 2012. február 16-ai állásfoglalásában felkérte az állampolgári jogi szakbizottságot, készítsen jelentést arról, hogy a közelmúltbeli magyarországi jogszabályi változások és az új alaptörvény összhangban állnak-e az európai szerződésekbe és az EU alapjogi chartájába foglalt alapjogokkal és értékekkel. A tényfeltáró küldöttség látogatása ennek a munkafolyamatnak a része.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×