eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Többet ér az olimpiai arany - a nap hírei

Fejenként mintegy 35 millió forintot kaphatnak a Londonban aranyérmet nyert magyar sportolók. A Külügyminisztérium figyelmeztetése ellenére még 150 magyar van Szíriában. Az Index úgy tudja, hogy a VT-Transman hozhat 150 új buszt Budapestre.

Az előző olimpiához képest csaknem kétszer annyit, 35 millió forintot kaphatnak a Londonban aranyérmet nyert magyar sportolók. A Magyar Olimpiai Bizottság előterjesztését a kormánynak kell jóváhagynia. A javaslat szerint még a nyolcadik helyezetteket is díjaznák, akik 2 millió forintot kaphatnak. A magyar sportolók Londonban nyolc arany-, négy ezüst-, és öt bronzérmet nyertek, ezzel Magyarország az összesített éremtáblázat 9. helyén végzett.

150 magyar van még Szíriában


Még 150 magyar tartózkodik Szíriában, a Külügyminisztérium szerint ők többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagyták el az országot. A tárca emlékeztetett arra, hogy a Szíriában kialakult biztonsági helyzet, valamint az emberrablások miatt legutóbb kedden kérte a magyar állampolgárokat arra, hogy ne utazzanak oda, illetve az ott tartózkodók azonnal hagyják el az országot.

Csökkent az államadósság

A GDP 77,6 százalékára csökkent a második negyedév végére az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A tájékoztatás szerint az adósság az előző negyedév végén 78,9 százalék volt; a csökkenést elsősorban a forint erősödése okozta.

Öt év alatt 130 milliárd oktatási fejlesztésre

Öt év alatt 130 milliárd forintból valósultak meg az országban oktatási fejlesztések. A területért felelős államtitkár Veszprémben, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kampányindító rendezvényén azt közölte: az összeg 85 százaléka európai uniós forrás volt. Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott: az uniós források óriási, vissza nem térő lehetőséget jelentenek az oktatásügy számára. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az oktatás, az egészségügy, a közlekedés, a turizmus, a képzés, a vállalkozásfejlesztés és a környezetvédelem területén megvalósított eredmények bemutatására indított kampányt.

Újabb kórházakat vonhatnak össze


Hamarosan megjelenik egy 48 milliárd forint keretösszegű pályázat, amelynek révén több kórház összeolvadhat a jövőben. Ezt a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház főigazgatója közölte. Kovács József, aki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke is, elmondta: a pályázat várhatóan egy hónapon belüli kiírása után a gyulai kórház a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézettel közösen nyújt be a két intézmény összeolvadásáról szóló pályázatot.

Az MSZP szerint folytatódik az orvosok elvándorlása

Az MSZP igazságtalannak és valódi fedezet nélkülinek tartja az egészségügyi bérkiegészítést, amivel az ellenzéki párt szerint nem sikerült megakadályozni az ágazati elvándorlást. Winkfein Csaba, az MSZP elnökségi tagja azt mondta: a béremelés ellenére sem csökkent, sőt nőtt a dolgozók, különösen a fiatal orvosok és szakápolók elvándorlási aránya.

Az új szociális nyilvántartási rendszer módosítását sürgeti az LMP


Az új szociális nyilvántartási rendszer módosítását sürgeti az LMP. Az ellenzéki párt írásbeli kérdésében Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek azt hangsúlyozta: a bonyolult és rosszul működő adminisztráció a szociális szakemberek munkáját nehezíti meg, a nem életszerű szabályozás pedig tovább nehezíti a hajléktalanok mindennapjait, és kiszorítja őket az alapvető szükségleteiket kielégítő szolgáltatásokból.

Meghosszabbították Portik előzetes letartóztatását

Három hónappal meghosszabbította Portik Tamás és négy társa előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság. A végzés nem jogerős. Az Aranykéz utcai és a Prisztás-gyilkosságra felbujtással gyanúsított Portik Tamás előzetes letartóztatását július 15-én rendelték el. A férfit azóta Seres Zoltán vállalkozó és a vele utazó olasz állampolgár 1999-es megölésének az ügyével kapcsolatban is felbujtással gyanúsítják. Portik Tamás volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója.

KEHI feljelentés az Opera ellen


Összesen több mint 400 millió forintos értékű sikkasztás és hűtlen kezelés, illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Magyar Állami Operaház korábbi gazdálkodása miatt. Bőcz Sándor a KEHI kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: a 2007 és 2010 közötti időszak vizsgálata után a többi között azt állapították meg, hogy a legnagyobb összegű vagyoni hátrányt okozó szerződéseket Vass Lajos, az Operaház korábbi főigazgatója, illetve Szabó Attila egykori gazdasági igazgató írta alá.

Csintalan megvenné a Népszabadságot

Elküldte vételi szándéknyilatkozatát a Népszabadság lapkiadójának Csintalan Sándor. A volt szocialista politikus az InfoRádiónak megerősítette: fontosnak tartja a lapot, mert annak esetleges megszűnése gyengítené a demokratikus médiaviszonyokat. A HÍRTV egykori munkatársa sem a vételárról, sem az esetleges változtatásokról nem kívánt beszélni, csak azt hangsúlyozta, hogy a Népszabadság politikai karaktere mindenképp megmaradna.

150 Mercedes busz jön Budapestre?

Az Index úgy tudja, hogy a VT-Transman nyerte a budapesti buszüzemeltetési tender első szakaszát. A cég 75 darab új csuklós és 75 új szóló autóbuszt állít forgalomba a fővárosban, a járművek - amelyeket a vállalat 8 éven át üzemeltethet Budapesten - akár már jövő márciusban megjelenhetnek az utakon. A hírportál értesülései szerint az alacsonypadlós, klímaberendezéssel felszerelt Mercedes Citaro típusú buszok várhatóan újpesti, kelet-pesti, belvárosi és észak-budai vonalakon közlekednek majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×