eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Miniszterelnökség: a kormány megvédi a kisebbségeket

Magyarország kormánya elkötelezett az állampolgárainak védelmét illetően, függetlenül etnikai, kulturális és szociális identitásuktól és nem tolerálja, hogy a kisebbségeket és etnikai csoportokat fenyegessék - emelte ki a Miniszterelnökség Nemzetközi Kommunikációs Irodája abban az állásfoglalásban, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Az iroda az Amnesty International (AI) magyar kormányhoz intézett és szerdán nyilvánosságra hozott levelére reagált, amelyben a nemzetközi jogvédő szervezet hangsúlyozta, a magyar hatóságoknak többet kell tenniük a roma közösségek megvédéséért. Az AI szerint az augusztus eleji, erőszakba torkolló devecseri események hatására született a levél.

A válaszközlemény hangsúlyozza: a kormány nem tolerálja a kisebbségek és etnikai csoportok bármiféle fenyegetését. A kormány felelőssége annak biztosítása, hogy Magyarországon mindenkinek lehetősége legyen dolgozni és hozzáférni az oktatáshoz, illetve hogy a békés együttélés feltételei a közösségek között megerősödjenek. Devecserben néhány ember felelőtlenül megpróbálta aláásni e feltételeket.

A közösség életének megbolygatására tett kísérletekre válaszul a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál a bűncselekmények - köztük a polgárőrök által elkövetettek - megakadályozása érdekében, és nem engedi, hogy kvázi paramilitáris csoportok kikezdjék a jogrendet - olvasható a kormányzati állásfoglalásban.

Magyarország kormánya prioritásként kezeli a romák helyzetének javítását mind a nemzeti, mind az európai szinten. Magyarország nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiája megoldásokat kínál mindazoknak, akik szegénységben élnek, függetlenül etnikai hátterüktől. Továbbá, EU-elnöksége alatt Magyarország kormánya létrehozta a nemzeti roma integrációs stratégiák uniós keretrendszerét, amely társadalmi integrációs programokat és fenntartható megoldásokat kínál a társadalmi konfliktusokra - közölték.

A kisebbségi jogok és a Magyarországon élő nemzetiségek kulturális identitásának védelme - különös tekintettel a romákra - szintén kiemelt fontosságot élvez. Továbbá a kormány a nemzeti alaptanterv részévé tette a kisebbségek - köztük a romák - kultúrájának oktatását - áll a Miniszterelnökség Nemzetközi Kommunikációs Irodájának állásfoglalásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×