eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin

Csökkent a jelzáloghitelek állománya - a nap hírei

Sólyom László szerint bizonytalanná váltak Magyarország működésének alapjai. Újabb 10 milliárdos pályázati forrás kulturális intézményeknek. Választókerületi felelősöket nevez ki az MSZP. A nap legfontosabb hírei augusztus 16-án.

Sólyom László szerint bizonytalanná váltak Magyarország működésének alapjai. A volt köztársasági elnök a Heti Válasz című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: az alkotmány a napi hadműveletek puszta eszközévé lett. Sólyom László úgy vélte: nincs háború, és az eddigi eredmények nem igazolják a rendkívüli módszereket. A volt államfő bírálta a Fidesz előzetes feliratkozásról szóló választójogi tervét, és hangsúlyozta: arról előzetes normakontrollt kellene kérni az Alkotmánybíróságtól.

Csökkent a második negyedévben a háztartások devizaalapú és forint alapú jelzáloghiteleinek állománya - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az adatok alapján február végéig a háztartások aktuális árfolyamon több mint 1.300 milliárd forint devizahitelt végtörlesztettek. A jegybank kimutatása szerint egyre többen élnek az árfolyamgát lehetőségével, a gyűjtőszámla-hitelek teljes állománya június végén 865 millió forint volt. A második negyedévben tovább emelkedett a nem teljesítő hitelek aránya.

Újabb 10 milliárd forintos keret nyílik meg a kulturális intézményrendszer számára az Új Széchenyi Terv fejlesztési forrásaiból. Az újabb pályázati forrásból az úgynevezett kreatív ipar már elfogadott 58 pályázata mellett további 61, míg a 36 elfogadott könyvtári pályázatokon túl újabb 56 projekt kaphat támogatást. Az Új Széchenyi Terv kulturális pályázatai eddig több mint 2 ezer kedvezményezett számára tették lehetővé a fejlesztéseket.

Alkotmányos aggályokat fogalmazott meg a Budapesti Közlekedési Központ új jegyellenőrzési módszeréről az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté emlékeztetett arra: a központ kísérleti jelleggel a járműről a végállomáson leszálló utasoktól kérte az érvényes bérletet vagy menetjegyet. Az ombudsman szerint ez sérti a jogbiztonság követelményét. A központ válaszul közölte: csak akkor vezetik be az új ellenőrzési módszert, ha tisztázódik a jogszabályi háttér és meghatározták az ellenőrzés feltételeit.

Elkerülhetetlennek látja a gyógyszerárak emelését az LMP. Szilágyi László, az ellenzéki párt egészségügyi szakpolitikusa emlékeztetett arra: jövőre az ideinél 80 milliárd forinttal kevesebb, 150 milliárd forint áll majd rendelkezésre a medicinák támogatásra, miközben a gyógyszerkasszában már az idén félévkor is több mint 40 milliárd forintos hiány volt. Úgy vélte: mindez a betegek költségeinek növekedését okozza.

Választókerületi felelősöket nevez ki mind a 106 körzetben az MSZP. A szocialisták ezzel megkezdik a felkészülést a parlamenti választásokra. Mesterházy Attila pártelnök frakcióvezető elmondta: a választókerületi felelősök többsége az MSZP egyéni jelöltje lehet 2014-ben. Hozzátette: a párt változatlanul ellenzi, hogy a választási részvételt előzetes regisztrációhoz kössék.

Több térségben meghaladta a riasztási szintet a parlagfű napi pollenkoncentrációja. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet több térségben már első, illetve másodfokú riasztást adott ki a parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt.

Vádat emelt az adóügyek elintézésére szakosodott székesfehérvári bűnszövetkezet tagjai ellen a Központi Nyomozó Főügyészség. Majdnem 300 bűncselekménnyel, egyebek mellett vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével vádoltak meg 66 embert, akik között több adóhatósági tisztviselő és egy ügyvéd is van.

Előkerült az egyik magyarországi amerikaifutball-csapat múlt héten eltűnt edzője. A férfit, aki a bejelentés szerint a budapesti Sziget fesztiválra indult, egy salzburgi kórházban találták meg. Sződy Gábor az eltűnt férfi testvére az InfoRádióban elmondta: szülei azóta intézkedtek a hazaszállításáról, és egy magánklinikán helyezték el. Hozzátette: testvére állapota kielégítő, de nem emlékszik semmire.

Az észak-franciaországi Amiens-ben öt fiatalt vett őrizetbe a héten kitört zavargások miatt a rendőrség. Az elfogottak közül a legfiatalabb 15, a legidősebb 30 éves, gyújtogatással, rablással, orgazdasággal gyanúsítják őket. Amiens-ben szerdán állt helyre a nyugalom, miután két napon át fiatalok randalíroztak a városban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa véget vet a szíriai katonai megfigyelő missziónak. A küldetés utolsó tagja augusztus 24-én hagyja el az országot. A világszervezet a jövőben 20-30 emberből álló csoportot működtetne Damaszkuszban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×