INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Hétfőn tetőzik a kánikula - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
A jövő hét elejéig tart a hőség, a kánikula várhatóan hétfőn tetőzik. Megszüntették a nyomozást a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. Privatizációja ügyében. Bejutott a negyeddöntőbe a férfi vízilabda válogatott a londoni olimpián.

Kedd éjfélig tart a hőségriasztás, a kánikula várhatóan hétfőn tetőzik, akkor a csúcshőmérséklet akár 39 Celsius-fok is lehet. A hőség miatt 12 megyére, valamint a főváros területére adott ki másodfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyére a várható felhőszakadások miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Kazincbarcikán és környékén diónyi jégdarabok hullottak. A hőségriadó idején locsolják a főváros főbb útjait, a lakótelepek utcáit, és megnyitották az ivókutakat.

Benyújtja a parlamentnek a fémtörvény szigorítását célzó javaslatát a Nemzetgazdasági Minisztérium - írja a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet arra, hogy a kábellopások az utóbbi években csak a BKV-nál félmilliárd forintot is meghaladó kárt okoztak.

Bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. Privatizációja ügyében- írja a Békés megyei Online. A beol.hu emlékeztet: a feljelentést Budai Gyula, augusztus 31-i hatállyal felmentett elszámoltatási kormánybiztos tette még 2011. májusában, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt. Budai Gyula számításai szerint 900 millió forint kár érte az államot a ménesbirtok magánosításánál. A nyomozás megállapította, hogy nem volt bizonyítható a hűtlen kezelés bűntette, illetve egyéb bűncselekmény elkövetése sem, ezért 2012. május 21-én a nyomozást megszüntették. A határozat elleni panaszt a Fővárosi Főügyészség elutasította.

Feletteseit is bevonná a büntetőeljárásba a rendőrségi korrupciós botrány gyanúsítottja. K. Tamás védője kihallgattatná azokat, akiknek a hatáskörébe tartozott a V. László érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek ellenőrzése - közölte a Magyar Nemzet. A vesztegetési botrányban előzetes letartóztatásba helyezett volt főtiszt keddi kihallgatásán elmondta, hogy milyen beosztású vezetőknek van hatásköre szórakozóhelyek ellenőrzésére. A gyanúsított és ügyvédje most abban reménykedik, hogy az ügyészség ennek segítségével feltárja, miért kímélhették az adott kerületi kapitányságok V. László szórakozóhelyeit.

Az MSZP oktatáspolitikusa szerint a helyi közösségek autonómiáját korlátozó rendszer jön létre az iskolák január 1-jei államosításával. Kunhalmi Ágnes értelmetlennek nevezte az átalakítást, és úgy vélte: az ősszel megalakuló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ képtelen lesz feladatainak ellátására.

Több mint 10 allergén növény virágpora van jelen a levegőben tüneteket okozó koncentrációban. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közlése szerint a csalánfélék és az allergén gombák virágporának koncentrációja ezen a héten is magas volt. Budapesten és Pécsett a kender pollenszemeit is tüneteket okozó koncentrációban regisztrálták. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében tetőzhet a parlagfű pollenkoncentrációja.

A szíriai kormányt elítélő határozatot szavazott meg az ENSZ Közgyűlése. A testület egyben politikai átmenetet sürgetett. Moszkva bírálta és a szíriai ellenzék egyértelmű támogatásának minősítette a döntést. Szíriában a hadsereg egyik parancsnoka szerint már teljes egészében a kormányerők ellenőrzik a fővárost, Damaszkuszt. A műveletet irányító tábornok azt közölte: visszafoglalták a felkelőktől a déli negyedet is. Közben továbbra is tartanak a harcok Aleppóért, az ország egyik legnagyobb városáért.

Önálló lengyel rakétavédelmi rendszer létrehozását javasolja Bronislaw Komorowski államfő. A köztársasági elnök egy lengyel hetilapnak azt mondta: az új rendszernek képesnek kellene lennie megvédeni Lengyelországot a légicsapásoktól, és a NATO-országok közös jövőbeni rakétavédelmi pajzsának részévé válhatna.

Egy közvélemény-kutatás szerint összesen hét aranyéremre számítanak a londoni olimpián a megkérdezett magyarok. A Tárki az olimpia kezdete előtt két héttel végzett kutatást a felnőtt lakosság körében, ezer ember megkérdezésével. A tájékoztatás szerint a válaszadók igen bizakodóak voltak az aranyérmeknél, hiszen az atlantai olimpián elért eredményhez közelített a várakozás: a felnőtt magyar lakosság átlagosan 6,7 aranyérmet remélt.

Bejutott a legjobb nyolc közé a címvédő magyar férfi vízilabda válogatott, miután 17-6-ra legyőzte a házigazda brit csapatot a londoni olimpia vízilabdatornájának negyedik fordulójában. Kemény Dénes csapata hétfőn az Egyesült Államok ellen játszik, de a mérkőzés eredményétől függetlenül már biztosította helyét a negyeddöntőben.

A címlapról ajánljuk