eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Szájer: Lecsengőben az országot érő igaztalan kritikák

Szájer József szerint sikeres kampányt folytattak Magyarországgal szemben azok, akiknek nem tetszett, hogy az ország elindult a maga útján, de lecsengőben van "ez a fajta szenzáció", egyre többen jönnek rá arra: nem valósak a diktatúráról vagy a sajtószabadság megsértéséről szóló hírek.

A Fidesz európai parlamenti képviselője pénteken a Fidelitas balatonlellei táborában több mint száz táborozó előtt beszélt arról, hogy milyen Európában a Magyarországról alkotott kép, amelyet az utóbbi időkben közlése szerint eltorzított, a valóságtól messze álló híradások befolyásoltak.

Szájer József azt mondta: Európában válság, ezért feszültség van. Mindenki tanácstalan, és ebben a helyzetben szokatlan, hogy Magyarország elindult a saját útján, de többen a kritizálók közül most elkezdték maguk is járni ezt az utat. Példaként említette Franciaországot, amely szintén bevezette a tranzakciós adót, a szektorokra vonatkozó adókat.

"Sokszor mi sem értjük azokat a heves indulatokat, amelyek Magyarország ellen megfogalmazódnak" - mondta a politikus. Szerinte az indulatok egyik oka, hogy elképesztő módon torzították a világsajtóban megjelent híradások a Magyarországról alkotott képet, megjegyezte ugyanakkor, hogy a brit BBC nem torzított.

Közölte: Magyarországon olyan mértékű változások történtek az elmúlt két esztendőben, amelyek sokak érdekeit sértették, "olyan erőcsoportokét is, akik igenis kőkeményen megtudják ezt bosszulni". Szomorúnak nevezte, hogy ebben a küzdelemben "voltak olyan pártok, amelyek az ellenfél oldalára álltak, súlyosan sértve nemzeti érdekeinket".

Az EP-képviselő a fiataloknak beszélt az Európai Parlament életéről, arról, hogy érdemi munka és jogalkotás a parlament ténykedésének 20 százalékában zajlik, mert vannak olyan képviselők - például a liberálisok, a zöldek, a kommunisták vagy az angol konzervatívok frakciójából -, akik kis számban való jelenlétük miatt inkább a "balhékban", a politikai vitákban és nem a törvényhozásban érdekeltek.

Szájer József azt mondta, az uniós politizálás elkényelmesedett, végtelenül idegenkedik az újtól, pedig megújulásra szorul. Mint kifejtette, az a fajta élet, amely az eladósodásra, a spekulációra, a kiszámíthatatlan függésre és a nemzeti érdekek teljes feladására épül, nem folytatható.

Aki elöl megy, az előtt nincs kitaposott út, konfliktusokba keveredik, de "mi, magyarok és a miniszterelnökünk szívesen is vesszük ezeket a konfliktusokat, harcos, kuruc mentalitású magyarok vagyunk" - fogalmazott. Hozzátette, meglehet, ezzel az úttörő szerepvállalással a segítségére lehetünk Európának is.

A politikus beszélt még a magyar alaptörvényről és az azt ért támadásokról, a termelő beruházások hiányáról, a nehezen lehívható uniós forrásokról és a kormány munkahelyteremtő politikájáról.

Komár Gergő, az egyik főszervező, a Fidelitas Somogy megyei elnöke és országos alelnöke az MTI-nek elmondta: 15. alkalommal szervezték meg táborukat. A szerdától vasárnapig tartó eseményen az első napokon 170-180, a hétvégén 250 fiatal vesz részt. A táborba ellátogatott és zárt körű előadást tartott csütörtökön Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×