INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Megemlékeztek a roma holokausztról

Infostart / InfoRádió
Magyarország kormánya továbbra is a legszigorúbban lép fel minden szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlölködő megnyilvánulás ellen - mondta Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a roma holokauszt nemzetközi emléknapján. Schiffer András LMP-s politikus, a Wallenberg emlékbizottság tagja arról beszélt, nem szabad engedni, hogy a szenvedéstörténeteket politikai oldalak kisajátítsák.

Hölvényi György államtitkár a Holokauszt Emlékközpontban tartott megemlékezésen azt mondta: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő hangokat visszaszorítsa, és az ország valamennyi polgárát megvédje a támadásoktól.

Kiemelte, hogy a borzalmaknak nem szabad még egyszer bekövetkezniük, ezért a gyűlölködésnek nincs helye a mai közéletben.

Schiffer András azt mondta, a múlttal való szembenézés csak akkor lehet eredményes, ha azt egymás szenvedéstörténetére nyitott diskurzus követi a közös magyar múltról. Az LMP politikusa szerint nem szabad hagyni, hogy bármely szenvedéstörténetet egy-egy politikai oldal kisajátítsa.

1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számolták fel a nácik az auschwitz-birkenaui lágerben kialakított cigány családi tábort. Közel háromezer férfit, nőt és gyermeket pusztítottak el a gázkamrákban. Ezért a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján augusztus 2-a a roma holokauszt nemzetközi emléknapja.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk