eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Közös javaslatcsomag a gazdasági növekedés ösztönzésére - a nap hírei

Közös javaslatcsomagot terjesztenek elő a gazdasági növekedés uniós ösztönzésére a Visegrádi Országok. Csökkenti a telefonadót az a módosító javaslat, amelyet már két parlamenti bizottság is egyhangúlag elfogadott. Felavatták az Országos Onkológiai Intézet új sebészeti tömbjét. A nap legfontosabb hírei május 24-én.

Közös javaslatcsomagot terjesztenek elő a gazdasági növekedés uniós ösztönzésére az Európai Unió közép-európai tagországai - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor - aki kezdeményezője a csomagnak - Brüsszelben közölte: a csomag tervezett elemei közé tartozik, hogy a térség országai, vagyis a Visegrádi Csoport tagjai, hozzáférhessenek az Európai Központi Bank devizacsere-ügyletekre vonatkozó tevékenységéhez, állítsák meg a banki tőkekivonást, tegyék rugalmasabbá a fordított áfa-beszedési rendszert, és továbbra is tegyék egyértelművé, hogy a kohéziós alapot eredeti rendeltetésének megfelelően kell használni.

Az eredeti javaslatnál kevesebb távközlési adó terhelné az idén a lakossági és a vállalati előfizetéseket az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságában, illetve a költségvetési és számvevőszéki bizottságban egyhangúlag elfogadott módosító javaslat szerint. A két testület lényegében támogatta a mobil szolgáltatók korábbi javaslatát, eszerint a közteher a lakossági előfizetéseknél legfeljebb havi 400, céges ügyfeleknél pedig 1400 forint lenne.

Több ponton módosította az adózást érintő törvényjavaslatot az Országgyűlés költségvetési bizottsága. Egyebek között azt javasolják, hogy a vevő adószámát csak akkor kelljen feltüntetni a számlán, ha annak áfatartalma eléri a 2 millió forintot. Az eredeti javaslatban ez a határ 500 ezer forint volt.

Még idén egy plusz szorzót vezetnek be, hogy korrigálják az egészségügyi ellátás legmagasabb szintjét jelentő intézmények finanszírozását - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár Budapesten, az Országos Onkológiai Intézet új sebészeti tömbjének egyházi felavatásán. Kásler Miklós, az intézet főigazgatója elmondta: a klinikai onkológiai ellátás szempontjából a négymilliós központi régió majdnem felét, másfél millió embert látnak el.

Hamarosan elhagyhatja a kórházat az a három hónapos csecsemő, akin két hete sikeres szívátültetést hajtottak végre Budapesten. Szatmári András, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szakmai igazgatója elmondta: a kisfiú már nagyon rossz állapotban volt, amikor sikerült donort találni a számára. Az operáció komplikációmentes volt, a gyermek állapota kielégítő, jelenleg ő a legfiatalabb szívtranszplantált beteg Magyarországon.

Öt napja van a Mal Zrt-nek, hogy megszüntesse a vörösiszap kiporzását a Kolontár melletti tározókban. Ha a cég nem tesz eleget a felszólításnak, a Veszprémi Bányakapitányság megteszi a szükséges lépéseket. Az elmúlt napok csapadékos és szélcsendes időjárásának köszönhetően valamelyest javult a helyzet a környéken. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár két napja azt mondta: az állam akár be is zárathatja az ajkai timföldgyárat, ha a Mal Zrt. nem akadályozza meg a vörösiszap-tározók kiporzását.

Változtatna az önkormányzati és állami bérlakások felmondásának szabályain a Fidesz ügyvezető alelnöke. Kósa Lajos javaslata szerint a bérbeadó állam vagy helyi önkormányzat ezentúl felmondhatná a szerződést, ha közérdekből szüksége van a bérlakásra, és a bérlő a felajánlott legalább két ingatlant sem fogadja el.

Almási István jelenlegi alpolgármester jelölését támogatja a hódmezővásárhelyi polgármesteri posztra a Fidesz és a KDNP helyi csoportja. Az alföldi városban azért tartanak várhatóan nyár végén időközi polgármester-választást, mert Lázár János, aki tíz éve irányítja a települést, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként folytatja munkáját, így le kell mondania a polgármesteri posztról.

Budapest csatlakozna a Peking vezetésével alakuló Turisztikai Városok Világszövetségéhez. Az erről szóló előterjesztésről május 30-án dönthet a fővárosi közgyűlés. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes szerint a szövetség marketing értéke a távol-keleti piacokon már rövid távon is kedvező hatással lehet Budapest turistaforgalmára.

Térítésmentesen vetíthetik a közösségi helyeken a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia eseményeit. A Médiaszolgálatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közölte: átvállalja a nyilvános közvetítések után fizetendő díjakat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×