eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Korán jött nyár - kell-e attól tartanunk, hogy leégünk a napon?

Még nem magas az UV-B sugárzás, de az érzékeny bőrűeknek már figyelniük kell a hétvégén, mert akár 25 perc alatt is leéghetnek - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Tóth Zoltán annak kapcsán beszélt erről, hogy a meteorológia szolgálat honlapján már elérhetők a napi UV-B sugárzási adatok.

Derült, tiszta idő lesz az egész hosszú hétvégén, a hőmérséklet elérheti a 30 Celsius-fokot is. A nyárias meleg ellenére az InfoRádió által megkérdezett meteorológus azt mondta: egyelőre még nem veszélyes az UV-B sugárzás szintje, de az érzékenyebb bőrűeknek mindenképp óvatosnak kell lenniük, mert akár 25 perc alatt is leéghetnek.

Tóth Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azonban hozzátette: a májustól augusztusig tartó időszak az, amikor igazán oda kel figyelni a káros ultraibolya-sugárzás mértékére. Éppen ezért már mostantól - egészen szeptember 30-ig - követhető az OMSZ honlapján az UV-B sugárzás országos eloszlása.

Az OMSZ 1995 óra méri az UV-B sugárzást. A valaha mért legnagyobb érték Magyarországon 9,4-es index volt - ezt a 90-es évek második felében, Kékestetőn mérték.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×