eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mikor lesz minden sportpályán defibrillátor?

2008 nyarán határozták el, hogy minden sportpályán lesz defibrillátor. Az elképzelésből azóta gyakorlatilag semmi sem valósult meg.

Gyenesei István, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere, akkor a sportért felelős tárcavezető Kolonics György 2008. augusztus 5-i halála után, egy a Magyar Sport Házában tartott rendezvényen 50 defibrillátort adott át sportszervezetek, sportlétesítmények és megyei sportorvosi rendelők részére. Ezzel párhuzamosan meghirdette azt a programot, hogy minden sportpályán legyen újraélesztő készülék.

Az InfoRádió úgy tudja, a nagyszabású terv ma ott tart, hogy az idei évre előirányozták a sportpályák és sportesemények sürgősségi ellátási rendjére vonatkozó szabályozás, illetve a kapcsolódó fejlesztési programok véglegesítését. Ha ez kész, akkor határozzák meg, hogy mely létesítményekben, illetve rendezvényeken kell mindenképp lennie defibrillátornak.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet a magyar sportolók számára akkor biztosít versenyengedélyt, ha egy szigorú protokoll szerinti kivizsgáláson esnek át. Válogatott szintű sportolóknál még szigorúbb és teljesebb a vizsgálatsor.

A nyári, londoni ötkarikás játékok előtt az olimpiai és paralimpiai sportolók rendszeres sportegészségügyi szűrővizsgálatokon és teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokon is részt fognak venni - a Magyar Olimpiai Bizottság keretének terhére - tudtuk meg.

A sportért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint tavaly kezdték, és idén folytatják az újraélesztési tanfolyamok működtetését. A tervek szerint az ezen való részvételt edzők számára kötelezővé tennék - azt azonban egyelőre nem tudni, hogy mikor. Pedig a helyes újraélesztés elsajátítása az InfoRádió által megkérdezett szívgyógyász, Matos Lajos szerint is alapvető jelentőségű lenne.

Az InfoRádió megtudta, hogy a kormány az élsportolók kiemelt ellátásával kapcsolatos sportegészségügyi feladatok megvalósításához összesen több mint 78 millió forintot csoportosított át 2011-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×