INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Több ezer vállalkozást töröl az adóhivatal - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Eddig 550 millió forintot ítélt meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napkollektorokra pályázó háztartások számára - írja a Magyar Nemzet. A Népszabadság szerint megszűnhet a Malomipari Múzeum.

Eddig 550 millió forintot ítélt meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napkollektorokra pályázó háztartások számára - írja a Magyar Nemzet. A tárca 866 beruházási támogatást hagyott jóvá, de az igényelt összeg így is csak a keret ötödét töltötte ki, ezért a minisztérium március végén másodszor is meghosszabbította a pályázat beadási határidejét.

A Magyar Nemzetben arról is olvashatnak, hogy az adóhivatal eddig 35 ezer társaság törlését kezdeményezte, mert a vállalkozások nem készítették el mérlegbeszámolójukat. Ettől az évtől a mulasztás akár 1,5 millió forintba is kerülhet.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy újabb páratlan honi ipartörténeti gyűjtemény sorsa vált bizonytalanná: ezúttal a budapesti Soroksári úti Malomipari Múzeum szűnhet meg. A kollekciónak helyet adó épület, a helyi védettség alatt álló Concordia gőzmalom egy közelmúltbeli döntés értelmében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kerül és a lapnak megerősített hírek szerint a hivatal terjeszkedni kíván a házban.

Az Index szerint bezár a siófoki Coke Club. A Fonyódi Városi Bíróság ítélete szerint ugyanis a szórakozóhelynek este 9 órakor be kellene fejeznie minden zeneszolgáltatást és 11-kor be kéne zárnia. Az MTI úgy tudja, hogy egy magánszemély perelte be a mulatót az éjszakáig tartó hangos zene miatt. Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő röviddel a hír bejelentése után a Twitteren vérlázítónak nevezte az eljárást.

Magyar, sőt ősmagyar a világ legaranyosabb állata - közli az Index. A földikutya nem egy talajszint alá kényszerített dakszli, hanem egy olyan rágcsáló, ami komolyabb edzés nélkül nyerne a cukiság-világbajnokságon. A szerző a dél-alföldi Homokháton járt, ahol két ilyen, élőben szinte soha nem látható, ritka, ősmagyar emlőst engedtek vissza a szabadba.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy februárban 1 millió 145 ezer munkavállaló után érvényesítették a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményt, holott a kereseti statisztikák alapján további 1 millió dolgozó béremeléséhez járna a támogatás. A portál szerint továbbra is szívesen foglalkoztatják a cégek a START-kártyásokat, ellenben minimális számban éltek a közszférából elbocsátottak alkalmazása után járó kedvezménnyel.

A februári csökkenés után márciusban stagnált a közintézmények lejárt tartozása, amely így továbbra is 47,1 milliárd forint - írja a Napi Gazdaság. A 60 napon túli tartozás ebből 13,7 milliárd forintra rúg, a minősített (vagyis az 50 millió forintot meghaladó, 60 napon túli) tartozás pedig 12,5 milliárdra.

A Portfolio.hu arról ír, hogy a visszafogottabb gazdasági várakozások ellenére annyira optimista a kormány a foglalkoztatottság alakulását illetően, hogy a számokban újból megjelent a 400 ezer új munkahely ígérete. A tavaly áprilisi konvergencia programban a kormány csak az igen kedvező forgatókönyvben volt olyan derűlátó, mint most az alappálya felvázolásánál.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Lapszemle 1
 


Lapszemle 2
 


Gazdasági lapszemle
 


A címlapról ajánljuk