INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Soros: Újszerű és kritikus gondolkozásra van szükség

Infostart / InfoRádió
Újszerű és kritikus gondolkozásra van szükség - hangsúlyozta a Közép-Európai Egyetemen tartott előadásában Soros György.

A válságban újszerű gondolkodásra van szükség. Egyre több az újszerű probléma, amelyeket tanulmányozni kell, és amelyekre sürgős megoldást kell találni. Ezt a célt szolgálhatja a Közpolitika és Nemzetközi Ügyek iskolájának létrehozása - mondta a Közép-Európai Egyetemen Soros György.

A magyar származású üzletember szerint Európa az Európai Unió és az euró válsága miatt veszélyben van. A szétesés folyamatát közvetve az egykori Szovjetunióéhoz hasonlította, hangoztatva, hogy a válság az összetartást, illetve az integrációt fenyegeti. Az új generációnak, az új gondolkodásnak - és az új iskolának - segítenie kell a válságból való kilábalást - mondta.

Wolfgang Reinicke, a Soros György által alapított új iskola dékánja az InfoRádiónak elmondta: a közpolitika súlyos válságba jutott, emiatt az emberek egyre inkább elvesztik a demokratikus intézményekbe vetett bizalmukat - Magyarországon is és szerte a világban.

Éppen ezért az iskola célként határozta meg, hogy segítse az újszerű gondolkodást a közpolitikában, illetve a közpolitikai oktatásban, és új módszert dolgozzon ki a jövőbeni politikai, illetve gazdasági vezetők képzésére. Elismerte: ez egy nagyon nehéz folyamat lesz.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva elmondta: a globális és a magyar problémákkal is foglalkozni szeretnének, és ha a magyar kormány nyitott erre, szívesen részt vesznek azok megoldásában is.

A Közép-Európai Egyetemen belül létrehozott Közpolitika és Nemzetközi Ügyek Iskolája 2013 őszétől fogadja a diákokat.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk