eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Diétázz vagy fizess! - lapszemle

Félmillió magyar cukorbeteget akar megregulázni az egészségügyi kormányzat - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy egyre több diákot alkalmaz a Tesco.

Félmillió magyar cukorbeteget akar megregulázni az egészségügyi kormányzat - írja a Népszabadság. A cukorbetegek szénhidrát fogyasztását júliustól negyedévente egy olyan vérteszttel ellenőrzik, amely hét-tíz hét átlagában "emlékszik", hogy az illető mennyi cukrot fogyasztott. Aki egy éven belül két rossz eredményt produkál, az nem kaphatja a korszerűbb analóg inzulint, ehelyett visszaállíthatják a humán inzulinkezelésre. A változtatás hátterében egy miniszteri rendelet áll, amely szerint a korszerűbb, és a beteg számára olcsóbb terápia megszűnik azoknál, akik nem tudják tartani az előírt diétát.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a magyar foglalkoztatás még mindig fekete és fehér: vagyis vagy teljes munkaidőben dolgoznak a munkaképesek, vagy otthon maradnak, és ez elsősorban a nőkre érvényes - nyilatkozta a lapnak Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos. Magyarországon száz munkaképes korú nőből csak 51 dolgozik, az uniós átlag 58 fő.

A Magyar Nemzetben arról is lehet olvasni, hogy egyre több diákot alkalmaz a Tesco, amivel milliós bérköltséget takarít meg. A vállalat elsősorban a pénztárban alkalmaz diákokat, de az árufeltöltésben is szerepet kapnak a fiatalok. Az összes munkaóra öt százalékát oldják meg a diákmunkával. A cég vállalati kapcsolatok menedzsere szerint a diákok alkalmazását nem a takarékosság motiválja, hanem a rugalmas foglalkoztatás lehetősége.

Az Index arról ír, hogy a Laser hajóosztályban versenyző fiatal tehetség, a 16 éves Vadnai Benjámin világszínvonalú vitorlázó lehet. Szülei bajnokot neveltek a kivételes képességű fiúból, de ezt alig győzik pénzzel. A szövetség igyekszik segíteni, de hozzájárulásuk jelképes. Vadnai Benjámin a legelterjedtebb hajóosztályban, a világszerte nagyjából 150 ezer igazolt versenyzőt számláló optimistben kezdte a vitorlázást, majd 2010-ben váltott az olimpiai hajóosztályra.

Jön az újabb hosszú hétvége, sokan útra kelnek - tudósít a Pénzcentrum.hu. Az első negyedévben közel 40 százalékkal nőtt az online belföldi szállásfoglalások száma, a hosszú hétvégék pedig tovább élénkíthetik a hazai turizmust. A kereslet ugyanakkor az alacsonyabb árkategóriájú szállástípusok irányába tolódott el - derült ki egy friss kutatásból.

Ugyanolyan sérülékeny a forint, mint 2008 őszén volt - adja hírül a Portfolio.hu. A kelet-közép-európai régió tőkeáramlása 2008-2009-ben a globális válság, 2011-ben pedig az eurózóna adósságválsága miatt volt meglehetősen volatilis, és emiatt az UniCredit londoni szakértője, Gillian Edgeworth, azt vizsgálta, hogyan bírná el a térségi országok jegybanki tartaléka egy, a 2008-2009-eshez hasonló méretű tőkekivonás és az egyébként is törlesztendő devizatartozások szerencsétlenül összeadódó kombinációját.

A Pénzcentrum.hu egy felmérésre hivatkozva közli, hogy a magyar munkavállalók csak irigykedhetnek, ugyanis Szlovákiában bruttó 900 euró a havi átlagbér, a fővárosban, Pozsonyban pedig 1104 euró. Szlovéniában még ennél is több, 1532 euró volt a februári átlagkereset, míg Magyarországon 720-730 euró jutott a munkavállalóknak.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×