eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tizenötmilliárd forintot kaphat a BKV

További 15 milliárd forintot kaphat a BKV a működésére, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán elfogadja Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes költségvetés-módosításról szóló javaslatát.

A főváros idei költségvetésében összességében 10 százalékos, differenciáltan végrehajtandó zárolást írt elő a működési kiadások meghatározott részére a BKV működőképességének megőrzése érdekében. A közgyűlés azt is előírta, hogy meg kell vizsgálni a büdzsében szereplő 15 milliárd forintos előirányzaton felül további 15 milliárd forint összegű forrás bevonásának lehetőségét a tavalyi pénzmaradvány elszámolása, illetve egyéb bevételek terhére.

Bagdy Gábor jelezte, hogy felmérték a véglegesen zárolható összegeket; eszerint az eredetileg 10 százalékos zárolással szemben a működési támogatások átlagosan 6,09 százalékos csökkentésére tesz javaslatot, ennek összege 6 milliárd 123 millió 142 ezer forint.

Az elvonás legkevésbé az oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális, turisztikai, sport-, valamint védelmi feladatokat érinti; míg nagyobb, 10 százalék körüli mértékben vonatkozik a szociálpolitikai, a közlekedési és parkolási, a közmű- és környezetvédelmi, a városrendezési és városépítési feladatokra, valamint a vagyongazdálkodásra és vagyonnyilvántartásra.

A végleges zárolással felszabaduló összeget a BKV működésére fordítanák, és ugyancsak a társaság működési forrásai emelkednének az ingatlanértékesítésből tervezett bevételi irányzatok emeléséből, valamint a csarnok- és piacigazgatóság egyszeri befizetéséből. Ez összesen 4 milliárd 850 millió forint lenne. Ezenfelül 4 milliárd 26 millió 858 ezer forintot kapna a társaság a 2011. évi szabad pénzmaradványból.

Az előterjesztés szerint a tömegközlekedési társaság 35 milliárd forintos idei finanszírozása a már korábban megszavazatott, a fejlesztésektől átcsoportosított 6 milliárd forintból, továbbá 9 milliárd forintos szabad pénzmaradványból, a BKV 5 milliárd forintos saját megtakarításából, valamint a szerdán napirendre kerülő 15 milliárd forintból állna össze.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×