INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Május 2-án választ államfőt az Országgyűlés

InfoRádió / MTI
Május 2-án 10 órakor lesz az államfőválasztás a parlamentben - közölte a házbizottság pénteki, rendkívüli ülését követően Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A köztársaságielnök-választás időpontját a Ház jövő hétfői plenáris ülésén jelentik be, ettől kezdve péntek reggelig lehet ajánlásokat gyűjteni az új államfő személyére.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a frakciók támogatták a Fidesz azon indítványát, hogy május 2-án a parlamentben ne hangozzanak el napirenden kívüli felszólalások és ne legyen interpellációs időszak sem.

Az április 2-án lemondott Schmitt Pál államfő helyére Orbán Viktor miniszterelnök Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt javasolta és a jelölést a Fidesz-KDNP-frakciószövetség is támogatja.

A köztársasági elnök választását jelölés előzi meg, ennek érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. Minden országgyűlési képviselő egy jelöltet ajánlhat.

A házbizottság további témái közül Altorjai Anita kiemelte, hogy pénteken hatályba lépett az országgyűlési törvény és a házszabály módosításáról szóló határozat. Ennek nyomán már hétfőtől változik az interpellációs időszak menetrendje a parlamentben. Több körben és a korábbinál több interpelláció hangzik el az új szabályok szerint úgy, hogy az interpellációkat és kérdéseket az első körben az ellenzéki képviselőcsoportok a létszámuk sorrendjében tehetik fel, míg az ezt követő körökben valamennyi képviselőcsoport ugyanilyen sorrendben szólalhat fel. A házbizottság feladata továbbra is a független képviselők számára - létszámukat figyelembe véve - biztosítani az interpellációk és kérdések feltételének lehetőségét.

A tanácskozáson a Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy "frissítse" jogalkotási menetrendjét. Erre válaszolva a jelenlévő Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár azt mondta, hogy ez leghamarabb két hét múlva történhet meg.

Az Országgyűlés jövő héten kétnapos ülést tart.

A címlapról ajánljuk