eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Csak blöff az "elkerülhetetlen polgárháború" ?

Elkerülhetetlen polgárháborúról beszél Gyöngyöspata jobbikos polgármestere egy, az ATV által nyilvánosságra hozott hangfelvételen. Az érintett szerint ő csak blöffölt. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága rendkívüli ülést tartott az ügyről.

Nyilvánvaló, hogy polgárháború lesz, előbb-utóbb úgyis megtörténik, de akkor kell megtörténnie, amikor a mi nyereségünkkel végződhet - mondja egy férfi, aki jobbikos kampányfőnöknek nevezi magát. Juhász Oszkárral, Gyöngyöspata polgármester-jelöltjével és két másik férfival beszélget, ők valószínűleg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. A hangfelvétel tavaly májusban készült.

Az időközben településvezetőnek megválasztott Juhász Oszkár a Fideszt "Zsidesznek", a cigányokat "dzsipszinek" nevezi, trágárul fogalmaz, provokációk megszervezésével vádolja a Fideszt, és egyetért a beszélgetőtársaival abban, hogy Magyarországon polgárháború lesz, amelyre fel kell készülni létszámban és technikai felszerelésben.

A hangfelvétel nyilvánosságra hozatala után péntek reggel zárt ülést tartott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Erre meghívták az ORFK, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a katonai nemzetbiztonsági szolgálat, és a Belügyminisztérium képviselőit. A testület szocialista elnöke, Molnár Zsolt szerint az ügynek nemzetbiztonsági kockázatai vannak és felmerült a bűncselekmény gyanúja. Az MSZP-s politikus szerint komolyan kell venni minden olyan törekvést, ami nemzeti, etnikai kisebbségek bántalmazására, likvidálására irányul, és ami a magyar jogállamot veszélyezteti.

Az LMP vizsgálatot kér Polt Péter legfőbb ügyésztől a hangfelvétel miatt. Mile Lajos, a párt országgyűlési képviselője nem zárta ki, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

A Jobbik nem kommentál magánbeszélgetéseket - ezt mondta az InfoRádióban az ellenzéki párt szóvivője. Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő szerint a titkosszolgálat megfigyeli a Jobbikot. A hangfelvételt úgy magyarázta, hogy Juhász Oszkár valójában blöfföl, a beszélgetőtársai nyelvezetét használja és próbálja meggyőzni őket a törvénytelen eszközök szükségtelenségéről. Hozzátette: Juhász Oszkár bejelentést tett a gyöngyösi rendőrkapitányságon, hogy egyes emberek mire készülnek.

A belügyi államtitkár szerint Magyarországot nem fenyegeti veszély. Kontrát Károly közölte, hogy a titkosszolgálat nem figyeli a Jobbikot, a magyar hatóságok, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a terrorelhárítás és a rendőrség pedig garantálja az emberek biztonságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×