INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Csak blöff az "elkerülhetetlen polgárháború" ?

Infostart / InfoRádió
Elkerülhetetlen polgárháborúról beszél Gyöngyöspata jobbikos polgármestere egy, az ATV által nyilvánosságra hozott hangfelvételen. Az érintett szerint ő csak blöffölt. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága rendkívüli ülést tartott az ügyről.

Nyilvánvaló, hogy polgárháború lesz, előbb-utóbb úgyis megtörténik, de akkor kell megtörténnie, amikor a mi nyereségünkkel végződhet - mondja egy férfi, aki jobbikos kampányfőnöknek nevezi magát. Juhász Oszkárral, Gyöngyöspata polgármester-jelöltjével és két másik férfival beszélget, ők valószínűleg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. A hangfelvétel tavaly májusban készült.

Az időközben településvezetőnek megválasztott Juhász Oszkár a Fideszt "Zsidesznek", a cigányokat "dzsipszinek" nevezi, trágárul fogalmaz, provokációk megszervezésével vádolja a Fideszt, és egyetért a beszélgetőtársaival abban, hogy Magyarországon polgárháború lesz, amelyre fel kell készülni létszámban és technikai felszerelésben.

A hangfelvétel nyilvánosságra hozatala után péntek reggel zárt ülést tartott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Erre meghívták az ORFK, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a katonai nemzetbiztonsági szolgálat, és a Belügyminisztérium képviselőit. A testület szocialista elnöke, Molnár Zsolt szerint az ügynek nemzetbiztonsági kockázatai vannak és felmerült a bűncselekmény gyanúja. Az MSZP-s politikus szerint komolyan kell venni minden olyan törekvést, ami nemzeti, etnikai kisebbségek bántalmazására, likvidálására irányul, és ami a magyar jogállamot veszélyezteti.

Az LMP vizsgálatot kér Polt Péter legfőbb ügyésztől a hangfelvétel miatt. Mile Lajos, a párt országgyűlési képviselője nem zárta ki, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

A Jobbik nem kommentál magánbeszélgetéseket - ezt mondta az InfoRádióban az ellenzéki párt szóvivője. Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő szerint a titkosszolgálat megfigyeli a Jobbikot. A hangfelvételt úgy magyarázta, hogy Juhász Oszkár valójában blöfföl, a beszélgetőtársai nyelvezetét használja és próbálja meggyőzni őket a törvénytelen eszközök szükségtelenségéről. Hozzátette: Juhász Oszkár bejelentést tett a gyöngyösi rendőrkapitányságon, hogy egyes emberek mire készülnek.

A belügyi államtitkár szerint Magyarországot nem fenyegeti veszély. Kontrát Károly közölte, hogy a titkosszolgálat nem figyeli a Jobbikot, a magyar hatóságok, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a terrorelhárítás és a rendőrség pedig garantálja az emberek biztonságát.


A címlapról ajánljuk