INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Mi lesz 304 háziorvossal és 263 ezer beteggel?

Infostart / InfoRádió
Hiába ígérte meg korábban a segítséget az államtitkárság, úgy tűnik, mégis ellehetetleníti a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosokat.

Egy tavaly decemberben, az egészségügyi salátatörvény részeként elfogadott passzus értelmében 2015. december 31. után a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok elveszítik a praxisuk működtetési jogát. Magyarországon jelenleg 304 ilyen orvos van, ők 263 ezer betegért felelnek.

Akkor az InfoRádió megkereste az egészségügyi államtitkárságot, Beneda Attila kabinetfőnök azt mondta: vizsgálják annak a módját, hogyan maradhatnak meg a jogszabály hatálybalépése után is az ezer főnél több beteget ellátó háziorvosi praxisok. Mint mondta, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező praxishoz kapcsolhatják az érintetteket, vagy akár össze is olvadhatnak ezek a praxisok.

Mindenesetre az érintetteket december óta senki sem kereste meg - mondta az InfoRádiónak Józsa Terézia TEK nélküli háziorvos, aki személy szerint nem is bízik a törvény módosításában.

Az InfoRádió megkereste az egészségügyi államtitkárságot. Írásban a következő választ kaptuk: "a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok ellátotti számai között nagy különbségek vannak. Az ellátottak köre néhány tucattól másfél ezerig is terjed, ami nem teszi lehetővé a kiszámíthatóságot. A kérdésben folytatódnak az egyeztetések".

Hozzáteszik: támogatják azokat a megoldásokat, amelyek segítik az életképes és gazdaságilag hatékony TEK nélküli praxisoknak a TEK rendszerbe történő bevonását.


A címlapról ajánljuk