eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek - a nap hírei

Országszerte megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. Holnap ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát a miniszterelnök. Holnap kezdik szállítani az első értékesítésre gyártott autókat a Mercedes kecskeméti gyárából.

Országszerte megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. Budapesten az Élet Menete Alapítvány 10. alkalommal szervezte meg felvonulását, amelyen politikusok, közéleti személyiségek között részt vett Kövér László, az államfői jogkört ideiglenesen betöltő házelnök is. A rendezvényen Per Westerberg svéd parlamenti elnök az üldözötteket mentő Raoul Wallenberg erkölcsi bátorságát állította példaként a ma embere számára. A száz éve született svéd diplomatát méltatta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is az intézmény által szervezett megemlékezésen.

Hétfő este ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát a Fidesz-KDNP-frakciószövetséggel Orbán Viktor miniszterelnök. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője korábban azt mondta: addig a miniszterelnök az elnökségi tagokkal konzultál. Az MTI Hírcentrum úgy tudja: a párt elnöksége egyöntetűen foglalt állást Áder János fideszes európai parlamenti képviselő államfővé jelölése mellett, aki előzőleg már igent mondott a felkérésre.

A tervezettnél egy évvel később, 2014-ben, a következő Országgyűlés megalakulásával lépnének hatályba a parlamenti képviselőkre vonatkozó új javadalmazási szabályok. Erről nyújtott be módosító indítványt a fideszes Gulyás Gergely. A kereszténydemokraták korábban azt szerették volna elérni, hogy a képviselőség ne legyen főfoglalkozás, illetve a javadalmazási szabályok később lépjenek hatályba. Gulyás Gergely az InfoRádiónak hangsúlyozta: az új összeférhetetlenségi szabályokban nem várható változás, a KDNP-s Rubovszky György ugyanakkor azt mondta, újabb egyeztetést szeretnének a hétfői zárószavazás előtt.

Magyarország csatlakozik a nyílt kormányzásról szóló nemzetközi nyilatkozathoz - mondta a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: a program célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzás megteremtése. Emlékeztetett arra: ahhoz, hogy egy ország részt vehessen a programban, el kell ismernie a nyilatkozatot, konkrét cselekvési tervet kell meghatároznia, amelyet széleskörű társadalmi vitára kell bocsátani.

A magyar jegybanktörvényről kezdődik hétfőn ötoldalú szakértői egyeztetés Frankfurtban, az Európai Központi Bank székhelyén. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: az uniós pénzintézet kifogásait vitatják meg az EKB, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutalap, a Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány képviselőinek részvételével.

Hétfőn kezdik szállítani az első értékesítésre gyártott autókat a Mercedes-Benz kecskeméti gyárából. Az első 50 darab B osztályú Mercedes a magyarországi kereskedőkön keresztül magyar vásárlókhoz kerül. Frank Klein, az üzem igazgatója elmondta: a gyártás március 29-ei kezdete óta 2 ezer személyautó futott le a gyártósorról. A kecskeméti gyárban évente 100-120 ezer személygépkocsit gyártanak majd.

Az Európa Tanács filmdíját kapta Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása. A Magyar Filmunió tájékoztatása szerint az elismerést a rendező személyesen vette át az isztambuli nemzetközi filmfesztiválon. A Csak a szél című filmdrámát a romák elleni 2008-2009-es támadássorozat inspirálta. A magyar-német-francia koprodukcióban készült film a februári Berlini Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, az Ezüst Medvét.

Varsóban több százan vettek rész a katyni áldozatokra emlékező emlékmeneten. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete és a második világháborús történelem felidézésével foglalkozó varsói szervezet által szervezett csendes felvonuláson annak a 22 ezer lengyel fogolynak az emlékét idézték fel, akiket 1940 áprilisában a Szmolenszk melletti katyni erdőben és más helyeken végzett ki a szovjet titkosszolgálat.

A Titanic hajótörésének századik évfordulóján az Atlanti-óceán északi vizein, illetve Angliában, Észak-Írországban és Kanadában is megemlékeztek a luxushajó katasztrófájának több mint 1500 áldozatáról. A White Star Line társaság, 270 méteres, 52 ezer tonnás hajója első útján egy hatalmas jéghegynek ütközött Újfundland partjaitól 600 kilométerre. A Titanic 3800 méter mélyben nyugvó roncsait 1985-ben találták meg.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×