eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György

Változások lesznek a kormányban - a nap hírei

A távirati iroda értesülése szerint Áder Jánost jelöli államfőnek a Fidesz. Az üzleti bizalmat helyreállító biztonságos jogi környezet megteremtését várja Magyarországtól az Európai Bizottság. Változások lesznek a kormányban - közölte a miniszterelnök. A nap legfontosabb hírei április 13-án.

Áder Jánost jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz. Erről kormánypárti forrásokból értesült a távirati iroda. Az MTI szerint a fideszes európai parlamenti képviselő előzőleg már igent mondott a felkérésre. Korábban az államfői feladatokat ellátó Kövér László házelnök úgy fogalmazott: van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná a tisztséget. A politikus a Fidesz elnökségi üléséről távozóban közölte: őt hivatalosan nem kérték fel a posztra. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette: Orbán Viktor hétfő este ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát a Fidesz-KDNP-frakciószövetséggel.

Továbbra is az üzleti bizalmat helyreállító biztonságos jogi környezet megteremtését várja Magyarországtól az Európai Bizottság - erősítette meg az unió végrehajtó testületének szóvivője. Olivier Bailly nem volt hajlandó értelmezni azt a kérdést, hogy a Magyarországgal való hiteltárgyalások megkezdésének előfeltételei gazdasági-pénzügyi vagy politikai jellegűek-e. Orbán Viktor miniszterelnök előzőleg a Kossuth Rádióban azt mondta: zsarolásnak tartaná, ha az Európai Unió politikai feltételeket támasztana a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás ügyében Magyarországgal szemben.

Nincs még döntés a tranzakciós adóról - mondta a kormányfő. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: az egyeztetések vége még messze van, de a tranzakciós illeték majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél. Hozzátette: arra van lehetőség, hogy 2013-ban csökkentsék a munkát terhelő adókat, és a terheket inkább a fogyasztás, a forgalom felé tereljék.

Változások lesznek a kormányban, mivel több miniszter és államtitkár csak két évre vállalta megbízatását - mondta a miniszterelnök a 24 óra című Komárom-Esztergom megyei lapnak. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a társadalmi igazságosságot szolgálná az általános forgalmi adó ötkulcsossá tétele.

Várhatóan még a tavaszi ülésszakon elfogadhatja az Országgyűlés az új büntető törvénykönyvet. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára közölte: a javaslat április végén kerülhet a kormány, majd a parlament elé. Répássy Róbert elmondta: a jogszabály 2013-ban lépne hatályba, egy év felkészülési idővel. Az államtitkár az új btk. jelentős kérdései között beszélt a jogos védelemről, amely büntethetőséget kizáró ok lenne.

Megjelent és hatályba lépett a Nemzeti Eszközkezelőnek értékesített ingatlanok bérleti díjáról és cseréjének feltételéről szóló kormányrendelet. A korábbi tájékoztatásnak megfelelően a lakbér induláskor a devizahitel felvételekor megállapított forgalmi érték másfél százaléka lesz évente, majd az inflációval emelkedik.

Módosítaná a szakképzési törvényt a nemzetgazdasági miniszter, így szeptembertől a kilencedik évfolyamon is lehetne tanulószerződést kötni, kiterjesztve a gyakorlati képzést a szakiskolákban. A törvényjavaslatban nem minimális, hanem maximális közismereti arányt határoznak meg, és a jövőben a tanulószerződés megkötésének már nem lenne feltétele a szintvizsga letétele.

A jelenlegi 24 Volán társaságból 6-7 regionális társaságot hozna létre a kormány - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Hegmanné Nemes Sára az InfoRádióban elmondta: a Máv Zrt-t alaptevékenység szerint személyszállítási és pályavasúti társaságra bontanák szét, az ingatlanvagyont pedig az állam kezelné tovább. Hangsúlyozta, hogy a személyszállításnál a párhuzamosságok megszüntetése és a hatékonyság a cél.

A tervek szerint már nyáron átalakítják az utazási kedvezményrendszert. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az InfoRádióban azt mondta: a változtatásoktól évente több mint 40 milliárd forint megtakarítást várnak. Völner Pál megismételte: továbbra is megmarad a 65 év felettiek ingyenes utazása, de a lehetőséget várhatóan csúcsidőn kívülre korlátozzák. Hozzátette: nem szüntetik meg a 6 éves kor alatti ingyen utazást valamint a diákok és mozgássérültek kedvezményét sem.

Oroszországban öt magyar honvéd földi maradványait temették újra a Don fennsíkján, a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben. Hende Csaba honvédelmi miniszter búcsúztató beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik elkötelezett munkával ápolják a Donnál elesett magyar honfitársak emlékét.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×