eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megkezdődött a vagyonmentés az államosítás előtt - lapszemle

Az önkormányzatok városi kórházak elvétele előtt igyekeznek kimenteni maguknak, amit csak tudnak - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet az új központi iskolafenntartó megalakulásáról számol be.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az oktatási ágazatban a szaktárca irányítása alatt új szereplőként létrejön egy központi fenntartói szervezet, amely az iskolák átvételéről gondoskodik, és köztes szintet képez az intézmények, illetve a tárca között. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a lap mai számában elmondta: a szervezet feladatait és működését tekintve a kórházak állami átvételét lebonyolító Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez hasonló lesz.

A Népszabadság szerint az önkormányzatok leszűrték a megyei kórházak államosításának tanulságait, s még a városi kórházak elvétele előtti utolsó pillanatokban is igyekeznek kimenteni maguknak, amit csak tudnak. Van olyan tulajdonos, aki társasházzá minősítette át a kórház épületét, egy másik önkormányzat pedig lekanyarított egy nagyobb szeletet a kórházi telekből, és önálló ingatlanként bejegyeztette saját tulajdonába.

Az Index úgy tudja, hogy ha tovább csökkentik a gyógyszerekre fordított állami kiadásokat és növelik a gyógyszergyárak válságadóit, akkor a jövőben egyre több életmentő gyógyszer válik elérhetetlenné Magyarországon, csökkennek a kutatásokra, az orvosok továbbképzésére fordított összegek, a gyógyszeriparban pedig további munkahelyek szűnhetnek meg.

A járási rendszer kialakításának árát az önkormányzatokon "verik le" - írja a Napi Gazdaság. Idén a költségvetési törvény 1041 milliárd forintot szán az önkormányzatoknak, jövőre ez az összeg 10 százalékkal lesz kevesebb. Összességében 2005 és 2013 között ez drasztikus, 27 százalékos forráskivonást jelenthet, amely tartalmazza a jövőre a járásokhoz átkerülő feladatok elvégzésére szánt összeget is.

A Portfolio.hu arról számol be, hogy a legfrissebb adatok szerint mind az állományt, mind a piaci részarányt tekintve történelmi csúcsra ért a külföldi befektetők magyar állampapír-kitettsége. Mindez amellett következett be, hogy a forint bő kéthavi mélypontra gyengült a vezető devizákkal szemben, az ország csődkockázati felára pedig szintén bő két hónapja nem látott magasságba kapaszkodott.

Bő két hét múlva megváltoznak a nyugdíjasok utazási kedvezményei: a tavaly kiállított utazási utalványok már csak április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz. Részletek a Pénzcentrum.hu-n .

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×