INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Csaba László: Az Európai Bizottság fordítva ül a lovon

Infostart / InfoRádió
Ha az ország saját erőből vissza tudjuk szerezni a piacok bizalmát, akkor nincs szükség hitelmegállapodásra a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász, aki szerint az Európai Bizottság "fordítva ül a lovon".

Az elmúlt tíz napban a forint inkább gyengült, bár nem annyira, mint januárban. Ez annak a jele, hogy a piaci szereplők nem látják, hogy a kormány olyan hosszú távú programokon dolgozna, amelyek a helyzet javulásához vezetnének - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László.

A közgazdász szerint az Európai Bizottság fordítva ül a lovon; ha ugyanis saját erőből meg tudjuk szerezni a piacok bizalmát, akkor nincs szükség az uniós testület segítségére, vagyis nem kell olyan feltételekkel tarkított hitelmegállapodás, mint amilyent ajánlanak.

Az egyetemi tanár a bizalom erősítésével kapcsolatban nem azokat a kérdéseket látja fontosnak, mint a Bizottság, bár elismerte, a bírósági kérdés, a köztisztviselők bérezése, az alapvető jogok biztosának jogállása és a közmédia helyzete fontos témák - de nem a befektető bizalom szempontjából.

A kormány tartózkodjon a visszamenőleges hatályú jogalkotástól, átlátható törvényeket hozzon, jobban érvényesüljenek a gazdasági alkotmányosság szempontjai, kellő időben készüljenek el azok a pénzügyi tervek, amelyek alapjain a befektetők meg tudják ítélni az ország helyzetét - Csaba László szerint ezek az igazán lényeges kérdések, amelyek azonban nem szerepelnek az "Európai Unióval folytatott pingpongmérkőzésen".

Novemberben hívtuk a mentőt, de az nem jött, ezért más megoldást kell találni - utalt arra, hogy a kormány tavaly ősszel jelentette be, tárgyalásokat kezdeményez a Valutaalappal. Úgy véli, már fölösleges az eredeti célok eléréséért erőlködni, viszont nem lenne helyes megszakítani a hiteltárgyalásokat.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk