INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kik támogatnák a testi fenyítést a nevelésben?

Infostart / InfoRádió
A Diszlexiateszt.hu oldal felmérése szerint még mindig vannak szülők és pedagógusok, akik elfogadhatónak tartják a testi fenyítést. A kutatás szerint a megkérdezettek 40 százaléka támogatja, 60 százaléka elutasítja a gyereke verését.

Hiába tilos a testi fenyítés otthon és az iskolában is, egy több mint 1100 fő megkérdezésével készült felmérés szerint 40 százalék még mindig támogatja a testi fenyítést. A Diszlexia.hu és a Varázsfejlesztő műhely oldalak szakmai vezetője azt mondta: bár pozitív, hogy a többség nem támogatja a testi fenyítést, azért az szomorú, hogy sokan vannak még mindig, akik igen.

Kazal Kolos kiemelte: a legszigorúbbak azok voltak, akik tanárok, de nincs gyermekük, és a legkevésbé szigorúak azok, akik tanárok és maguk is szülők.

Az iskolai fenyítést elfogadó válaszadók szerint a verés a leghatékonyabb az alsó tagozatos diákok körében, és sokan még a középiskolásoknál is megengednék a diák megütését. Kazal Kolos azt mondta: a verésnek van visszatartó ereje, de ez csak kényszer, amit a félelem motivál.

Ráadásul a verés megváltoztatja a gyermek értékrendjét, később ő maga is fizikai erővel próbálja majd meg érvényesíteni akaratát, emellett bizonytalan, önbizalomhiányos felnőtté válik.

A felmérést készítők hangsúlyozzák: a pozitív nevelési elvek hatékonyabbak, az, aki felé megértéssel, figyelemmel fordulnak gyermekkorában, együttműködő, empatikus felnőtt válik belőle.

A testi fenyítéssel egyetértő válaszadók több mint fele akár a legdurvább eszközök alkalmazásától sem riad vissza, ők lehetővé tennék a testi fenyítésben akár eszköz alkalmazását is.

A címlapról ajánljuk