eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jól vizsgáztak az "egyrendőrös" járőrautók

Számos bűnözőt, köztük gépkocsi-feltörőt, ittas vezetőt és betörőt is elfogtak a fővárosi rendőrök az új, úgynevezett "egy járőr-egy gépkocsi" program keretében - számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A BRFK a győri városi rendőrkapitányságon kipróbált programot vette át, és ez alapján úgy alakított át 30 járőrautót, hogy a beépített informatika rendszer egy gombnyomással biztosítja a rendőri intézkedések kép- és hangrögzítését, amely később bizonyítékként is felhasználhatóak.

A rendszer segítségével a járőr képes a rendőrség integrált ügyviteli rendszerének on-line használatára, miközben az intézkedést a bevetés-irányítási központban folyamatosan követik. A gépjárművek a telepített kamerákon kívül rendelkeznek érintőképernyős számítógéppel, amelyen keresztül utasításokat fogadhatnak, és a rendőrök különféle adatokat is le tudnak kérdezni.

A program kísérleti jelleggel indult el néhány hónappal ezelőtt három peremkerületi rendőrkapitányságon, a XVI., XVII., és XVIII. kerületekben. Egy-egy járőrautó átalakítása körülbelül 800 ezer forintba került.

A BRFK tájékoztatása szerint a rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért azt hamarosan az V., a VII., és VIII. kerületekben is bevezethetik.

Az új rendszer segítségével 10 percen belül fogtak el a járőrök egy gépkocsi-feltörőt, egy ittas sofőrt és egy betörőt a főváros peremkerületeiben - olvasható a BRFK weboldalán.

A gépkocsi feltörőjét úgy kapták el, hogy az egyik "egyrendőrös" járőrautó helyszínelése közben rádión személyleírást adott a tolvajról a környéken járőröző rendőrtársainak. A gépkocsi feltörőjét egy villamoson látták szemtanúk, amelyet az egyik járőr megállított, majd az odaérkező járőrtársaival közösen fogták el a feltételezett bűnözőt.

Egy másik esetben a rendszer segítségével egy ittas sofőrt vettek üldözőbe, aki közlekedési balesetet okozott, majd elmenekült. A járőrök három irányból is a férfi után indultak, akit 10 percen belül közösen fogtak el.

A BRFK egy korábbi lakásbetörésről is beszámolt. A bűnözőt perceken belül sikerült elfogni, mert egy időben sok szolgálati gépkocsi járőrözött a területen, így több irányból tudtak a helyszínre érkezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×